Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση γερών και υγιών οστών. Παρότι το καθένα έχει διαφορετικό ρόλο στην υγεία των οστών, ειδικοί στο Very Well Health εξηγούν ότι λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται μαζί.
Τι κάνουν το ασβέστιο και η βιταμίνη D στον οργανισμό
Το ασβέστιο δίνει στα οστά τη δομή και τη δύναμή τους, ενώ η βιταμίνη D λειτουργεί σαν ορμόνη που υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών.
Το ασβέστιο είναι το βασικό δομικό στοιχείο που δίνει στα οστά τη δομή και την αντοχή τους. Χρησιμοποιείται όμως και σε άλλα σημεία του σώματος, οπότε αν δεν λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο, ο οργανισμός μπορεί να αναγκαστεί να το πάρει από τα οστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Όσον αφορά την υγεία των οστών, ο βασικός ρόλος της βιταμίνης D είναι να βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο.
Χωρίς αρκετή βιταμίνη D, το ασβέστιο δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. Ο συνδυασμός τους εξασφαλίζει ότι θα έχετε το όφελος ενδυνάμωσης των οστών που προσφέρει το ασβέστιο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ασβεστίου μαζί μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα περισσότερο από τη λήψη μόνο του ενός, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Οι ενήλικες χρειάζονται γενικά 1.000 έως 1.200 mg ασβεστίου και 600 έως 800 IU βιταμίνης D την ημέρα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D, ανάλογα με την ηλικία ή συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις.
Ασβέστιο και βιταμίνη D από τροφές
Όπως υπογραμμίζουν διατροφολόγοι, το καλύτερο είναι να προσπαθούμε να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, καθώς ο οργανισμός τα απορροφά και τα αξιοποιεί πιο εύκολα.
Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως:
- γαλακτοκομικά προϊόντα
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- ψάρια με κόκαλα, όπως σαρδέλες, γαύρος κ.α.
Και τροφών που περιέχουν βιταμίνη D, όπως:
- λιπαρά ψάρια
- αυγά
- μανιτάρια
- εμπλουτισμένο γάλα
Η σημασία των συμπληρωμάτων
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι περιορισμένες και συνήθως παρέχουν μικρές ποσότητες. Για αυτόν τον λόγο, τα συμπληρώματα συχνά είναι απαραίτητα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
Η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά επίσης τον οργανισμό να παράγει φυσικά βιταμίνη D, αλλά η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ενέχει άλλους κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος του δέρματος. Περίπου 10 έως 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, μερικές φορές την εβδομάδα, μπορεί να είναι αρκετά για ορισμένους ανθρώπους, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή.
Για τους παραπάνω λόγους πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι συχνά ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Το ανώτατο όριο βιταμίνης D για τους ενήλικες είναι 4.000 IU την ημέρα. Επειδή η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, μπορεί να αποθηκεύεται στον οργανισμό και να συσσωρεύεται με τον χρόνο.
Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα, είναι πάντα σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον επαγγελματία υγείας σας, ώστε να συζητήσετε τι είναι κατάλληλο για τη δική σας υγεία και τις προσωπικές σας ανάγκες.