Η μελισσοκομία είναι μια ιστορία χιλιάδων χρόνων και όσο η επιστήμη εξελίσσεται – το μέλι συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τα οφέλη του.

Δεν είναι απλώς ένα φυσικό γλυκαντικό, αλλά ένα φυσικό φάρμακο, γεμάτο αντιοξειδωτικά, αντιβακτηριακές ιδιότητες και συστατικά που ευνοούν την καρδιά, το δέρμα και το ανοσοποιητικό. Ένα δώρο της φύσης με δύναμη να θεραπεύει, να τονώνει και να προστατεύει.

Ακολουθούν ορισμένα – επιστημονικά τεκμηριωμένα – οφέλη του μελιού, σύμφωνα με ειδικούς του Health Line, που επιβεβαιώνουν πως αξίζει να έχουμε πάντα ένα βαζάκι στο ντουλάπι μας — όχι μόνο για τη γεύση και τις γλυκαντικές του ιδιότητες, αλλά και για όσα προσφέρει στο σώμα μας.

Μέλη Vs Ζάχαρης

Το μέλι είναι σχεδόν καθαρή ζάχαρη. Ωστόσο είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις με ευεργετικές ιδιότητες, γνωστές ως πολυφαινόλες. Αν και χρειάζεται μέτρο όπως κάθε άλλο είδος ζάχαρης, καθώς έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – έχει ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα από τη ζάχαρη ως προς το σάκχαρο.  

Έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας μελιού – ως εναλλακτικό στη ζάχαρη – έχει φανεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μία κουταλιά της σούπας (περίπου 20 γραμμάρια) μέλι περιέχει:

  • Θερμίδες: 61
  • Λιπαρά: 0 g
  • Πρωτεΐνη: 0 g
  • Υδατάνθρακες: 17 g
  • Ίνες: 0 g
  • Ριβοφλαβίνη: 1% της ΣΗΠ (Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης)
  • Χαλκός: 1% της ΣΗΠ

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ελάχιστα επεξεργασμένο μέλι περιέχει πολλά βιοδραστικά φυτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Οι πιο σκούρες ποικιλίες μελιού τείνουν να έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις πιο ανοιχτόχρωμες.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών (ROS) στον οργανισμό, που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρικές βλάβες. Αυτές οι βλάβες συνδέονται με πρόωρη γήρανση, διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειες. Πολλά από τα οφέλη του μελιού αποδίδονται ακριβώς σε αυτή την αντιοξειδωτική του δράση.

Μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία

Το μέλι έχει συνδεθεί και με την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τα λιπίδια του αίματος, να ρυθμίσει τον καρδιακό ρυθμό και να αποτρέψει τον κυτταρικό θάνατο — παράγοντες που ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Μελέτη σε πάνω από 4.500 άτομα άνω των 40 ετών έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση μελιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να προστατεύει την καρδιά από οξειδωτικό στρες. Το ακατέργαστο μέλι περιέχει επίσης πρόπολη, μια ρητίνη που παράγουν οι μέλισσες από τα δέντρα. Η πρόπολη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Ενισχύει την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών

Η χρήση του μελιού για θεραπεία πληγών και εγκαυμάτων έχει μακρά ιστορία — και εφαρμόζεται ακόμα σήμερα. Μια ανασκόπηση 26 μελετών έδειξε ότι το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό στην επούλωση επιφανειακών εγκαυμάτων και μετεγχειρητικών πληγών που έχουν μολυνθεί.

Ειδικά το μέλι Manuka, φαίνεται να έχει ισχυρή δράση σε θεραπείες εγκαυμάτων. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επουλωτική δύναμη του μελιού οφείλεται στις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Παρ’ όλα αυτά, σε περιπτώσεις σοβαρών εγκαυμάτων απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα.

Μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα

Ο βήχας είναι κοινό σύμπτωμα ιδιαίτερα σε παιδιά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό από τη διφαινυδραμίνη (ένα κοινό αντιισταμινικό) στη μείωση των συμπτωμάτων του βήχα και μπορεί να μειώσει τη διάρκειά του. Επιπλέον, βελτιώνει την ποιότητα ύπνου των παιδιών, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες όπως κάποια φάρμακα για τον βήχα.

Προσοχή! Μην δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους, καθώς υπάρχει κίνδυνος βοτουλισμού.

Βοηθάει στη στυτική λειτουργία

Παρότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για οριστικά συμπεράσματα, μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη στυτική λειτουργία, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος (αγγειοδιαστολή), να βελτιώσει την παραγωγή σπερματοζωαρίων και να αποκαταστήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Εύκολο να ενταχθεί στη διατροφή

Το μέλι είναι εύκολο να προστεθεί στη διατροφή. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως τη ζάχαρη, για γλυκαντικό σε γιαούρτι, καφέ ή τσάι, ή ως συστατικό στο μαγείρεμα και το ψήσιμο. Ωστόσο, θυμηθείτε πως, αν και φυσικό, παραμένει ζάχαρη, οπότε χρειάζεται πάντα μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει το βάρος και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 ή καρδιακά νοσήματα.

Συνοπτικά τα οφέλη του μελιού

  • Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης
  • Βελτίωση χοληστερόλης
  • Επούλωση πληγών
  • Καταπραΰνει τον βήχα
  • Πλούσιο σε πολυφαινόλες που βοηθούν στην πέψη
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
  • Βοηθάει στη στυτική λειτουργία και στη σεξουαλική υγεία