Η γενιά Ζ, που περιλαμβάνει άτομα γεννημένα από το 1997, ακμάζει από ζωή, όρεξη και επιθυμία για ξεσάλωμα. Η διασκέδαση είναι βασική, ενώ με την εκτίναξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν και νέα ενδιαφέροντα. Μήπως, όμως, η τόσο έντονη ενασχόληση με τα social media τους τρώει χρόνο από άλλες χαρές της ζωής;

Σύμφωνα με το νέο βιβλίο «Γιατί ανεχόμαστε το κακό σεξ και πώς να το σταματήσουμε», η γενιά Z βρίσκεται στη δίνη μιας σεξουαλικής ύφεσης. Γι’ αυτό φταίνε, σε μεγάλο βαθμό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως υποστηρίζει η συγγραφέας.

«Οι νέοι άνθρωποι κατακλύζονται από τοξικά μηνύματα γύρω από το σεξ, που έχουν πραγματικά διαταράξει τις ικανότητές τους να νιώθουν ευχαρίστηση», γράφει η συγγραφέας Maria Yagoda. «Το TikTok και το Instagram μπορεί να έχουν δώσει τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να αναλύουν καλύτερα τη σεξουαλικότητά τους, αλλά δεν είναι απαραίτητα πιο κοντά στο να χτίσουν ευχάριστη σεξουαλική ζωή».

Με άλλα λόγια, η γενιά που άλλαξε τα δεδομένα στο σεξ, καθώς μίλησε γι’ αυτό πιο ανοιχτά, φαίνεται πως δεν κάνει πολλά στον ελεύθερο χρόνο της. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει και με το ότι έρχονται από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με ερεθιστικές εικόνες και βίντεο.

«Τα παιδιά παίρνουν πληροφορίες για το σεξ από την τηλεόραση, από περιοδικά, από το TikTok, και δεν θυμάμαι να έχω δει πολλές συζητήσεις γύρω από το σεξ που δεν είναι απαραίτητα φρικτές ή, ίσως, απλώς αμήχανες», δήλωσε πρόσφατα η Yagoda. «Όταν μιλάω με ανθρώπους, αυτό που λένε είναι ότι πολλοί έχουν ήδη αποκλείσει την ιδέα ότι η σεξουαλική ζωή θα είναι ποτέ υπέροχη»

Υπάρχει όμως και ένας άλλος ένοχος, δήλωσε η συγγραφέας. Και αυτός είναι ο κορονοϊός. «Η πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα σε όλους τους πληθυσμούς», έγραψε η Yagoda. «Ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν την έλλειψη ευχαρίστηση ως ένα από τα βασικά φαινόμενα που τροφοδοτούν τη μείωση του σεξ».

Στο βιβλίο, η Yagoda παίρνει συνεντεύξεις από μια σειρά νεότερων ανθρώπων, ζητώντας τους να εντοπίσουν τη στιγμή που η σεξουαλική τους ζωή έμεινε στάσιμη. Μέσα στο βιβλίο, μια 20χρονη περιγράφει τη σεξουαλική της ζωή ως «αδιάφορη έως κακή».

Σύμφωνα με το nypost.com, μια μελέτη του 2021 που διερευνούσε τις σεξουαλικές συνήθειες των ανύπαντρων ανδρών, διαπίστωσε ότι το 81% από αυτούς δήλωνε ότι το σεξ δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο ήταν πριν την πανδημία. Μια άλλη έρευνα έδειξε πως το 60% των ανδρών κάτω των 30, επιλέγουν να μείνουν μόνοι τους. Οι ειδικοί ανέφεραν τη συνεχή παρακολούθηση πορνό ως κύρια αιτία.