Οι φλεβικές παθήσεις αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Πρόκειται για παθήσεις των φλεβών δηλαδή των αγγείων μέσω των οποίων το αίμα επιστρέφει στην καρδιά. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες φλεβικές παθήσεις είναι οι ευρυαγγείες, οι κιρσοί, οι θρομβώσεις και το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών και των κιρσών

 Κάθε φλεβική πάθηση απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. 

Η μέθοδος που συστήνεται ως η καλύτερη για τη θεραπεία των ευρυαγγειών για παράδειγμα, είναι η σκληροθεραπεία. Πρόκειται για έγχυση ειδικού φαρμάκου στη φλέβα με σκοπό να καταστραφεί το εσωτερικό της τοίχωμα και να μετατραπεί σε ινώδη χορδή. 

 Με την μέθοδο αυτή βελτιώνεται το αισθητικό αποτέλεσμα με τον πιο ασφαλή τρόπο. Επίσης μειώνεται η ταλαιπωρία του ασθενούς αλλά και ο αριθμός των συνεδριών, επομένως και το κόστος.

Όσον αφορά τους κιρσούς, παρά τις διάφορες τεχνικές που παρουσιάστηκαν, η μέθοδος που έχει επικρατήσει είναι το laser. Ο έμπειρος αγγειοχειρουργός μπορεί να αντιμετωπίσει το 99% των περιπτώσεων χωρίς χειρουργείο. Οι τεχνικές στην αντιμετώπιση των κιρσών έχουν απλοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν  μπορούμε πια να μιλάμε με τους όρους χειρουργείο ή επέμβαση. Τα τελευταία χρόνια, η αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται ελάχιστα επεμβατικά, χωρίς τομές, ράμματα, αναισθησία ή μέθη. Ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία, ούτε μεταφορά με φορείο. Αφού τελειώσει η επέμβαση, μπορεί να περπατήσει και να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητες του. 

Το νέο Laser1940nm και η εξέλιξη στην αντιμετώπιση των κιρσών

Η τελευταία εξέλιξη για έναν πιο εξατομικευμένο σχεδιασμό θεραπείας με μέγιστη ακρίβεια και εντυπωσιακά αποτελέσματα γίνεται με το νέο Laser 1940nm.

Το πρώτο και κύριο πλεονέκτημα του νέου Laser 1940nm ,είναι το νέο, μεγάλο μήκος κύματος. 

Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα του όλο και μεγαλύτερου μήκους κύματος στα  Laser για την αντιμετώπιση των κιρσών, είναι η μεγαλύτερη απορρόφηση της ενέργειας από το φλεβικό τοίχωμα. Αυτό  σημαίνει πως με μικρότερη ενέργεια μπορούμε να έχουμε ισοδύναμο ή και καλύτερο αποτέλεσμα. 

Με πιο στοχευμένη  απορρόφηση της ενέργειας  που επιτρέπει τον περιορισμό της επίδρασης της μόνο στη έκταση που εμείς επιθυμούμε  ώστε να αποφεύγεται  η διάχυση της ενέργειας στους γύρω ιστούς, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για τραυματισμό νεύρων, δυσχρωμία του δέρματος ή υπαισθησία (αίσθημα μουδιάσματος).

Ποιες είναι οι μέθοδοι που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση των θρομβώσεων και του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης

Παλιότερα η μόνη αντιμετώπιση των θρομβώσεων ήταν η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως η θρομβόλυση, η  θρομβεκτομή και η τοποθέτηση ειδικών ναρθηκών (stents) στις φλέβες. Με τις τεχνικές αυτές μπορούμε να οδηγήσουμε τον ασθενή σε ίαση και να αποφύγουμε το πρήξιμο των ποδιών και τη δημιουργία πληγών. 

Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης είναι η συχνή εκδήλωση φλεβών σε γυναίκες που έχουν πολλούς τοκετούς. Οι κιρσοί εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και στα γεννητικά όργανα. Πρόκειται για μία εξειδικευμένη μορφή κιρσών, αλλά όχι σπάνια όπως πίστευαν τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον μιλάμε για συστηματοποίηση της αντιμετώπισης του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης. Ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός, έπειτα από χρόνια εκπαίδευσης και εμπειρίας, θα προχωρήσει σε διάγνωση και στο σωστό σχεδιασμό της θεραπείας. 

Που βρισκόμαστε σήμερα

Έπειτα από χρόνια εμπειρίας μπορούμε πλέον να πούμε πως οι τρόποι αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων είναι ελάχιστα επεμβατικοί, επιταχύνοντας έτσι την ανάρρωση του ασθενούς. Σημαντικό βοήθημα του εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού αποτελεί πάντα το τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων. Πρόκειται για μία απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιείται για τη σωστή διάγνωση και το σχεδιασμό της θεραπείας. Ο υπέρηχος αυτός χρησιμοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και της μετέπειτα παρακολούθησης του ασθενούς.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα.

VeinCenter.gr