Με αφορμή την 60ή επέτειο από την ιστορική ομιλία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι για το όνειρο της κατάκτησης της Σελήνης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε χθες Δευτέρα (12/9) για ένα δικό του όνειρο: «τη θεραπεία των καρκίνων μια για πάντα». Ένα θέμα για το οποίο ο ίδιος είχε οδυνηρή εμπειρία: είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με καρκίνο του δέρματος, ενώ το 2015 έχασε τον μεγαλύτερο γιο του (Μπο Μπάιντεν) από καρκίνο του εγκεφάλου, σε ηλικία 46 ετών.

«Στην Αμερική πιστεύουμε ότι όλα είναι δυνατά», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στη βιβλιοθήκη που είναι αφιερωμένη στον JFK, στη Βοστώνη, ύστερα από την προσφώνηση της κόρης του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ, Καρολάιν Κένεντι.

«Ο καρκίνος δεν νοιάζεται αν είσαι Ρεπουμπλικάνος ή Δημοκρατικός. Μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο», τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υποσχόμενος την κατάκτηση της Σελήνης, ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι έθεσε έναν εθνικό στόχο και τον πέτυχε, υπενθύμισε. Πριν από λίγους μήνες, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε μιλήσει για τον στόχο μείωσης κατά 50% των θανάτων από καρκίνο μέσα σε διάστημα 25 ετών.

«Ο καρκίνος δεν είναι μια θανατική ποινή, αλλά ένα χρόνιο νόσημα με το οποίο μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι», σημείωσε.

Η εκστρατεία της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πολυεπίπεδη: ξεκινά με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, τη μείωση του κόστους των θεραπειών για τους καρκινοπαθείς και φθάνει στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων.

«Φανταστείτε τις δυνατότητες. Εμβόλια που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εκδήλωση καρκίνου, όπως υπάρχουν για τον HPV (σ.σ. ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας). Φανταστείτε μοριακούς κώδικες που θα μπορούσαν να στείλουν φάρμακα και γονιδιακή θεραπεία εστιασμένα στους κατάλληλους ιστούς. Φανταστείτε μια απλή εξέταση αίματος κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου προληπτικού ελέγχου που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον καρκίνο εγκαίρως και με τη μέγιστη πιθανότητα ίασης. Φανταστείτε τη χορήγηση ενός απλού εμβολίου αντί για εξαντλητική χημειοθεραπεία ή να παίρνετε ένα χάπι από φαρμακείο αντί για επεμβατικές θεραπείες και μακρά παραμονή στο νοσοκομείο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Μπάιντεν.