Μελέτη τροφίμων που ανατρέπει την κατανόησή μας για τα σνακ, καθώς φαίνεται πως το μπέικον είναι πιο ψηλά διατροφικά από το κουσκούς, ενώ οι τηγανιτές πατάτες είναι πιο υγιεινές από μια ομελέτα.

Όπως αναφέρει η DailyMail ομάδα του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη πέρασε τρία χρόνια εξετάζοντας περισσότερα από 8.000 τρόφιμα και ποτά για να τα κατατάξει σύμφωνα με 54 διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Λένε ότι έχουν δημιουργήσει το πιο ολοκληρωμένο σύστημα μέχρι σήμερα για την αξιολόγηση του θρεπτικού περιεχομένου των τροφίμων.

Συνήθως οι ετικέτες των τροφίμων δείχνουν τις θερμίδες, τη ζάχαρη, το αλάτι και κάποια άλλα συστατικά, ωστόσο αγνοούνται αρκετά σημαντικά.

Οι ερευνητές του Tufts ανέπτυξαν ένα σύστημα βαθμολόγησης που εξετάζει πόσο υγιεινά είναι τα τρόφιμα σε εννέα μετρήσεις – συμπεριλαμβανομένων των συστατικών, των πρόσθετων και των πρωτεϊνών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα γλυκά επιδόρπια και τα ανθρακούχα ποτά σημείωσαν εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία – ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί με θρεπτικά συστατικά πέτυχαν μερικές από τις υψηλότερες βαθμολογίες.

Τα 4+1… απροσδόκητα αποτελέσματα της έρευνας

Υπάρχουν όμως μερικά πολύ απροσδόκητα αποτελέσματα. Παράδειγμα μια ομελέτα με τυρί και ζαμπόν λαμβάνει λιγότερους πόντους από τηγανιτές πατάτες από φαστ φουντ.

Ακολουθούν τα 4+1 αποτελέσματα τα οποία πολλοί δεν θα περίμεναν ότι ισχύουν.

Ρύζι – Τηγανιτές πατάτες

Πολλοί θα υπέθεταν ότι το ρύζι θα ήταν μια πιο υγιεινή επιλογή από τις τηγανιτές πατάτες για να συνοδεύσουν ένα κυρίως γεύμα.

Ωστόσο, το Food Compass δείχνει ότι οι πατάτες παίρνουν οκτώ φορές περισσότερους πόντους από το λευκό ρύζι.

Ενώ το ρύζι είναι το κεντρικό φαγητό σε πολλές κουζίνες, το λευκό ρύζι έχει αφαιρέσει τα εσωτερικά και εξωτερικά μέρη του κόκκου, τα οποία είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά.

Αυτή η διαδικασία το κάνει πιο γρήγορο στο μαγείρεμα από το ρύζι ολικής αλέσεως, αλλά το καθιστά λιγότερο πολύτιμο. Έχει επίσης συνδεθεί με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αύξηση βάρους.

Αλλά οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι εύκολοι για το πεπτικό σύστημα για όσους έχουν προβλήματα στο στομάχι και είναι επίσης μια πηγή γρήγορης ενέργειας, ειδικά μετά την άσκηση.

Όμως οι ερευνητές έδωσαν στο λευκό ρύζι που παρασκευάζεται με μαργαρίνη μόλις οκτώ πόντους, ενώ οι τηγανιτές πατάτες κέρδισαν 64 πόντους.

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε σίδηρο, φυτικές ίνες και κάλιο.

Πολύσπορα κράκερ – Αλατισμένα πατατάκια

Τα τελευταία χρόνια, μια τεράστια ποικιλία από υγιεινές αλμυρές λιχουδιές έχει φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς οι άνθρωποι αποφεύγουν τα παραδοσιακά τσιπς φοβούμενοι το αλάτι και το λάδι.

Σύμφωνα με την έρευνα όμως ένα πακέτο -ελαφρώς αλατισμένο- κράκερ πολύσπορων έχει λιγότερο από το μισό διατροφικό όφελος από τα πατατάκια (22 πόντοι έναντι 56 πόντων).

Ενώ και τα δύο είδη έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες και αλάτι, τα κράκερ συχνά περιέχουν περισσότερο λίπος και ζάχαρη.

Ομελέτα – Pancakes McDonald’s

Μια ομελέτα για πρωινό, μια από τις αγαπημένες μεταξύ επαγγελματιών αθλητών και γυμναστηρίων.

Είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, βιταμίνη D και βιταμίνη Β12, τις οποίες πολλοί δυσκολεύονται να μπουν στη διατροφή τους. Και οι κρόκοι είναι γεμάτοι με υγιή λίπη.

Ωστόσο, μια ομελέτα με κρέας και τυρί παίρνει μόλις 26 βαθμούς στο νέο Food Compass.

Τα Pancakes των McDonald’s, που συχνά θεωρούνται ότι έχουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών, σημείωσαν 50 πόντους.

Για παράδειγμα, οι Pancakes των McDonald’s με σιρόπι περιέχουν 477 θερμίδες, 41g ζάχαρης και 1,5g αλάτι.

Ωστόσο, περιέχουν 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Κουσκούς – Μπέικον

Το κουσκούς μπορεί να θεωρείται από κάποιους ως ένα από τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα.

Ενώ όσοι επιλέγουν το κουσκούς για μεσημεριανό μπορεί να πιστεύουν ότι το γεύμα τους έχει ένα… φωτοστέφανο υγείας, το σύστημα πόντων του δίνει χαμηλή βαθμολογία και συγκεκριμένα 11 πόντους.

Το δημητριακό δεν διαφέρει από τα ζυμαρικά, επομένως είναι πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες. Αυτά διασπώνται σε σάκχαρα κατά τη διάρκεια της πέψης, γεγονός που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Το κουσκούς περιέχει επίσης λίγα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, ενώ μπορεί να είναι καλό ως βάση για λαχανικά και άπαχο κρέας, από μόνο του, δεν έχει καλή απόδοση.

Εν τω μεταξύ, το μπέικον συγκεντρώνει 29 πόντους – σχεδόν τρεις φορές περισσότερο.

Το κόκκινο κρέας συνιστάται μόνο με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά και τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του συνδέονται με τον καρκίνο.

Έχει όμως και κάποια απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο, που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, της καρδιάς και των μυών, αντίστοιχα.

Espresso – Cappuccino

Ενώ οι λάτρεις του καφέ μπορεί να υποθέσουν ότι ένα σφηνάκι εσπρέσο είναι πιο υγιεινό από έναν γαλακτώδη καφέ, το Food Compass έχει άλλη άποψη σύμφωνα με τη μελέτη του.

Ενώ σε έναν εσπρέσο δίνονται 55 πόντους, δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Η πιο υγιεινή επιλογή είναι ένας καπουτσίνο με αποβουτυρωμένο γάλα που συγκεντρώνει 73 πόντους. Έχει κάποια πρωτεΐνη και, σε αντίθεση με την πλήρη έκδοση (58 πόντοι), όχι πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Το αποβουτυρωμένο γάλα προσθέτει επίσης ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Εν τω μεταξύ, οι εσπρέσο έχουν συνδεθεί με την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης LDL, ερεθίζοντας το στομάχι και προκαλώντας νεύρα.