Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που έδωσε το πράσινο φως σε εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού που στοχεύει και στη μετάλλαξη Όμικρον.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε από αξιωματούχους υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ως αναμνηστική δόση σε ενήλικες, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το εμβόλιο της Moderna στοχεύει τόσο στο αρχικό στέλεχος όσο και στην πρώτη παραλλαγή Omicron (BA.1), που εμφανίστηκε τον περασμένο χειμώνα. Είναι γνωστό ως διδύναμο εμβόλιο καθώς στοχεύει σε δύο μορφές του Covid.

Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο στη Βρετανία

  • υγειονομικό και κοινωνικό προσωπικό
  • όλοι από 50 ετών και άνω
  • φροντιστές που είναι άνω των 16 ετών
  • άτομα άνω των πέντε ετών των οποίων η υγεία τούς θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτό περιλαμβάνει τις έγκυες γυναίκες άτομα άνω των πέντε ετών που μοιράζονται ένα σπίτι με κάποιον με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Αρχικά δεν επρόκειτο να χορηγηθεί σε άτομα ηλικίας 50-65 ετών.

Ωστόσο, η εκστρατεία ανοσοποίησης έχει επεκταθεί λόγω της γρήγορης εξάπλωσης των παραλλαγών, της αβεβαιότητας για το πώς θα μεταλλαχθεί ο ιός και της προσδοκίας ότι θα είμαστε πιο κοινωνικοί αυτόν τον χειμώνα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια – δίνοντας στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί.