Η μετάλλαξη Όμικρον επικρατεί πλέον στη Δανία μεταξύ των νέων κρουσμάτων της Covid-19 – τα οποία σημείωσαν σήμερα, Τρίτη, αριθμό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας – σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα από τον εντοπισμό του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους αυτού του κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Αρχή Ελέγχου των Μεταδοτικών Νόσων (SSI) εκτιμά, άλλωστε, πως «η ‘Ομικρον είναι στο εξής η κυρίαρχη παραλλαγή» στη Δανία, όπως και ότι βρίσκεται «σε αύξηση».

Στη σκανδιναβική χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφηκαν 13.558 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αριθμός χωρίς προηγούμενο. Περισσότερα από αυτά τα 500 κρούσματα είναι επαναμολύνσεις, ανέφεραν υγειονομικές αρχές.

Απέναντι στην παραλλαγή και στα ημερήσια ρεκόρ του αριθμού κρουσμάτων, η βόρεια χώρα επιτάχυνε την εκστρατεία εμβολιασμού ενώ επέβαλλε και περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας την πολιτιστική ζωή και πολλούς χώρους ψυχαγωγίας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Στη γειτονική Νορβηγία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα, περνώντας από λίγο πάνω από 900 κρούσματα στις 13 Δεκεμβρίου σε 3.871 τη Δευτέρα. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν χρειάστηκε νοσηλεία, μέχρι στιγμής.