Σημαντική γνώση και εμπειρία έχει συγκεντρωθεί πλέον 11 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, ανάφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Delta και ασφαλή, τόνισε.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Delta και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων –όπως για παράδειγμα σήμερα όπου καταγράφηκαν 6.950 νέα κρούσματα– και στην επαναμόλυνση ατόμων.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Οι παρενέργειες της 3ης δόσης

Η κα. Θεοδωρίδου μίλησε για τις πιθανές παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, λέγοντας πως οι συχνότερες είναι οι ίδιες με τις δύο προηγούμενες δόσεις.

Συγκεκριμένα οι παρενέργειες είναι πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες.