Η Merck δήλωσε τη Δευτέρα (11/10) ότι ζητά άδεια χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πειραματική αντιιική θεραπεία για τον κορονοϊό με τη μορφή χαπιού, Μolnupiravir.

Εάν χορηγηθεί άδεια, το φάρμακο, που κατασκευάστηκε από την Merck θα είναι η πρώτη από του στόματος αντιική θεραπεία για την καταπολέμηση του Covid-19, μεταδίδει το CNN.

Το φάρμακο έρχεται σε μορφή κάψουλας, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία, η ιική αλληλούχηση που έχει γίνει μέχρι τώρα έδειξε ότι το χάπι είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των παραλλαγών του κορονοϊού, περιλαμβανομένης της Delta.

Η Merck δήλωσε ότι ζητά άδεια για το χάπι για τη θεραπεία μολυσμένων ενηλίκων, οι οποίοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. Η αίτηση βασίζεται σε μια μελέτη που έδειξε ότι το φάρμακο λειτούργησε πολύ καλά σε περισσότερους από 700 ασθενείς που τυχαία είχαν λάβει είτε Μolnupiravir είτε εικονικό φάρμακο.

Χάπι κορονοϊού της Merck

«Μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50%»

«Στην ενδιάμεση ανάλυση, το Μolnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50%. Το 7,3% των ασθενών που το έλαβαν είτε νοσηλεύτηκαν είτε πέθαναν μέχρι την 29η ημέρα μετά από τυχαιοποίηση, σε σύγκριση με το 14,1% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο», ανέφερε η εταιρεία

«Μέχρι την 29η ημέρα, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς που έλαβαν Μolnupiravir, σε σύγκριση με οκτώ θανάτους σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο». Κανένας από τους εθελοντές στη δοκιμή δεν είχε εμβολιαστεί.

«Ο μεγάλος αντίκτυπος αυτής της πανδημίας απαιτεί να κινηθούμε με πρωτοφανή επείγουσα ανάγκη και αυτό έκαναν οι ομάδες μας υποβάλλοντας αυτήν την αίτηση για το χάπι στον FDA εντός 10 ημερών από τη λήψη των δεδομένων», δήλωσε ο CEO της Merck και Πρόεδρος Robert Davis.

Τα δεδομένα από τη δοκιμή δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί ή δημοσιευθεί.

Η Merck αναμένει να παράγει 10 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα έως το τέλος του 2021, ενώ περισσότερα αναμένεται να παραχθούν το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η εταιρεία έχει ήδη πουλήσει 1,7 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα στην αμερικανική κυβέρνηση. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα προσφέρει κλιμακωτές τιμές για την πρόσβαση της θεραπείας σε όλο τον κόσμο ενώ θα συνεργαστεί με κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων για να επιταχύνει τη διαθεσιμότητα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.