Τις πύλες τους προκειμένου να υποδεχθούν τους πλήρως εμβολιασμένους Αυστραλούς άνοιξαν σήμερα, Δευτέρα (11/10) τα καφέ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια στο Σίδνεϊ, μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες lockdown.

Αναλυτικότερα, κάποιες παμπ στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, άνοιξαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα και φίλοι και συγγενείς συναντήθηκαν για μια μεταμεσονύκτια μπίρα, όπως μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. «Τη θεωρώ μια ημέρα ελευθερίας, είναι μια ημέρα ελευθερίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντόμινικ Πέροτετ. «Οδηγούμε το έθνος μακριά από την πανδημία, αλλά αυτό αποτελεί πρόκληση», πρόσθεσε.

Ο Πέροτετ προειδοποίησε ότι οι μολύνσεις covid-19 ενδέχεται να αυξηθούν μετά το άνοιγμα και οι πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας, όπου δεν υπήρχαν κρούσματα, αναμένουν να δουν πώς θα είναι η ζωή με τον κορονοϊό, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι το υγειονομικό σύστημα θα φτάσει στα όριά του.

Τέλος το lockdown στο ΣίδνεΪ

Το lockdown στο Σίδνεϊ, που έχει πέντε εκατομμύρια κατοίκους, επιβλήθηκε το καλοκαίρι προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, που θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικό. Τα μέτρα αίρονται έπειτα από 106 ημέρες μετά και τη μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων (σήμερα στη Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν 496 νέες μολύνσεις covid-19) και την επιτάχυνση της εκστρατείας ανοσοποίησης, με περισσότερο από το 70% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Στόχος της πολιτείας είναι το 80% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως ως τα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα χαλαρώσουν και άλλο οι περιορισμοί. Όμως οι ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν στα σπίτια τους ως την 1η Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κορονοϊός – Αυστραλία: Επιστροφή στην κανονικότητα

Τέλος το lockdown στο ΣίδνεΪ

Και τα κομμωτήρια άνοιξαν τις πόρτες τους, με τα ραντεβού των επόμενων ημερών να έχουν ήδη κλείσει. Εξάλλου τα μεσάνυχτα εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν για να μπουν στο Kmart, ένα κατάστημα με είδη σε χαμηλές τιμές, στο Μάουντ Ντρούιτ, ένα προάστιο στο δυτικό Σίδνεϊ. Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν φωτογραφίες από μεγάλες ουρές στα ταμεία του καταστήματος.

Από τον Ιούνιο καταστήματα, σχολεία, όπως και επιχειρήσεις που δεν θεωρούνταν απαραίτητες, παρέμεναν κλειστά. Οι κάτοικοι της Νέας Νότιας Ουαλίας μπορούσαν να μετακινούνται σε μια απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σπίτι τους και δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν συγγενείς, να αθληθούν, να κάνουν ψώνια ή να παραστούν σε κηδείες.

Τέλος το lockdown στο ΣίδνεΪ

Στην αρχή της πανδημίας η Αυστραλία έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του κορονοϊού στο έδαφός της χάρη σε μια στρατηγική «zero covid» που είχε υιοθετήσει με κλείσιμο των συνόρων της και τη διεξαγωγή μαζικών τεστ. Ωστόσο στη διάρκεια του αυστραλιανού χειμώνα ένα κύμα της επιδημίας λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Delta ανάγκασε τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, να επιβάλουν lockdown.

Οι περιορισμοί που αφορούν τις συγκεντρώσεις και τα ταξίδια στο εξωτερικό θα διαρκέσουν κάποιες εβδομάδες ακόμη, ενώ δεν έχουν επαναλειτουργήσει πλήρως και τα σχολεία. Ωστόσο η ζωή έμοιαζε να επιστρέφει σήμερα στους κανονικούς της ρυθμούς, με ανθρώπους να περιμένουν στις στάσεις των λεωφορείων και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων να είναι πιο πυκνή.

Παρ’ όλα αυτά ο Ιατρικός Σύλλογος Αυστραλίας ανησυχεί για το ενδεχόμενο να αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα. Αν και ανακοίνωσε ότι στηρίζει «ένα σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και χαλάρωσης των περιορισμών», ο Σύλλογος υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο να παρατηρήσουμε τις επιπτώσεις κάθε βήματος στη μεταδοτικότητα και τον αριθμό των κρουσμάτων». «Σε διαφορετική περίπτωση η Νέα Νότια Ουαλία μπορεί να ξαναδεί τα νοσοκομεία της να γεμίζουν εντελώς παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού», πρόσθεσε.