Το σύστημα υγείας του Κολοράντο στις ΗΠΑ αρνείται τη μεταμόσχευση οργάνων σε ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού σε «σχεδόν όλες τις καταστάσεις». Όπως αναφέρει η washington post η απόφαση πάρθηκε επικαλούμενη μελέτες που δείχνουν ότι αυτοί οι ασθενείς είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν εάν προσβληθούν από τον Covid-19.

Οι κανόνες της UCHealth για τις μεταμοσχεύσεις ήρθαν στο προσκήνιο την Τρίτη όταν ο εκπρόσωπος της πολιτείας του Κολοράντο Τιμ Γκάιτνερ είπε ότι νοσοκομείο αρνήθηκε τη μεταμόσχευση νεφρού σε γυναίκα από το Κολοράντο Σπρινγκς επειδή δεν ήταν εμβολιασμένη κατά του κορονοϊού. Αποκαλώντας την απόφαση «αηδιαστική» και μεροληπτική, ο Γκάιτνερ μοιράστηκε μια επιστολή την οποία η ασθενής έλαβε την περασμένη εβδομάδα από το κέντρο μεταμόσχευσης UCHealth.

Η επιστολή ανέφερε ότι η γυναίκα θα «αδρανοποιηθεί» στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού και είχε 30 ημέρες για να ξεκινήσει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Αν υπήρχε άρνηση εμβολιασμού τότε θα αφαιρούνταν ολοκληρωτικά από τη λίστα.

Τι ανέφερε η ίδια η ασθενής

Η Λεϊλάνι Λουτάλι είπε στο 9News ότι ήταν αυτή η ασθενής και ανέφερε ότι «εξαναγκάζεται να πάρει μια απόφαση με την οποία δεν είναι άνετη να πάρει αυτήν τη στιγμή για να ζήσω».

Το σύστημα υγείας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι σχεδόν όλοι οι λήπτες μεταμοσχεύσεων και οι δωρητές οργάνων πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, εκτός από άλλους εμβολιασμούς και απαιτήσεις υγείας.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση και μόνο ένα μέρος αυτών που αναζητούν νεφρό έλαβαν το 2020, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Υπολογίζεται ότι 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας ένα όργανο.

Το CBS4 ανέφερε την Τετάρτη ότι η Λουτάλι και ο δότης νεφρών της αναζητούν άλλες επιλογές εκτός πολιτείας, καθώς δεν έχουν βρει νοσοκομείο στο Κολοράντο που θα εκτελέσει τη διαδικασία πριν εμβολιαστούν. Το CBS4 ανέφερε ότι η Λουτάλι έχει νεφρική νόσο τελικού σταδίου, στην οποία η αιμοκάθαρση ή η μεταμόσχευση είναι πιθανώς απαραίτητα για την επιβίωση.

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι ο covid-19 είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος για τους λήπτες μεταμοσχεύσεων νεφρού. Το ποσοστό θνησιμότητας που παρατηρήθηκε για μεταμοσχευμένους ασθενείς που αναπτύσσουν covid-19 κυμαίνεται από περίπου 20 % έως περισσότερο από 30 %, πολύ υψηλότερο από το ποσοστό θνησιμότητας 1,6 % που παρατηρείται γενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.