Περίπου 250.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κορονοϊό που αγόρασε η Ουέλινγκτον από τη Μαδρίτη θα φθάσουν στη Νέα Ζηλανδία εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας της Ωκεανίας, η Τζασίντα Αρντέρν, προκειμένου να επιταχυνθεί το πρόγραμμα ανοσοποίησης.

Οι δόσεις θα φθάσουν στην Όκλαντ από την Ισπανία αύριο Παρασκευή, διευκρίνισε η κυρία Αρντέρν. Θα προστεθούν στις περίπου 1,8 εκατ. δόσεις που παραδίδονται απευθείας από την Pfizer αυτόν τον μήνα στη Νέα Ζηλανδία.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιβραδύνουμε» την εκστρατεία ανοσοποίησης, διαβεβαίωσε η νεοζηλανδή πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση της κυρίας Αρντέρν θέλει να επεκταθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού ώστε να ξεπεραστεί το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας, που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα και την ανάγκασε να επιβάλει lockdown σε όλη τη χώρα τον Αύγουστο.

Τα μέτρα χαλάρωσαν έκτοτε στη χώρα, όμως στην Όκλαντ, 1,7 εκατ. κάτοικοι υπόκεινται σε αυστηρά μέτρα.

Ως αυτό το στάδιο έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, περίπου το 31% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας (συνολικά 5,1 εκατ.). Πρόκειται για μια από τις πιο αργές εκστρατείες ανοσοποίησης στα κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 13 κρούσματα του SARS-CoV-2, όλα στην Όκλαντ. Στο τρέχον ξέσπασμα, έχουν επιβεβαιωθεί 868 μολύνσεις από τον ιό.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση –το κλείσιμο των συνόρων και η επιβολή lockdowns στη χώρα όταν εντοπίζονταν κρούσματα από τον Μάρτιο του 2020– επέτρεψαν στη Νέα Ζηλανδία να διατηρήσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού. Η χώρα ήταν πρακτικά απαλλαγμένη από την πανδημία για μήνες φέτος.