Ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (1/9) ότι ξεκίνησε η δεύτερη φάση – από τις τρεις συνολικά – των δοκιμών για το φάρμακο που ετοιμάζει η εταιρεία κατά του κορονοϊού.

Η επιτυχία κατά της Covid 19 απαιτεί τόσο εμβόλια όσο και φάρμακα, ανέφερε στο Twitter ο Άλμπερτ Μπουρλά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του ότι ξεκίνησε η φάση 2 της δοκιμής του φαρμάκου που θα χορηγείται από το στόμα σε ενήλικες που δεν νοσηλεύονται και δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, σήμερα ο πρώτος εθελοντής έλαβε την πρώτη δόση ώστε να εκτιμηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου με την κωδική ονομασία PF-07321332.

Πρόκειται για έναν αναστολέα της πρωτεάσης, ειδικά σχεδιασμένο για να χορηγείται δια του στόματος σε ενήλικους ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα της Covid-19 αλλά δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή ασθένεια και να χρειαστούν νοσηλεία ή ακόμη και να πεθάνουν.

Στην τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή θα συμμετάσχουν περίπου 1.140 άτομα που θα λαμβάνουν το PF-07321332 ή ένα ψευδοφάρμακο κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες.

Οι αναστολείς της πρωτεάσης όπως το PF-07321332 είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να διακόπτουν τη λειτουργία ενός ενζύμου το οποίο χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί.

Σε περίπτωση που οι δοκιμές είναι επιτυχημένες, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για τη διάθεση ενός φαρμάκου που θα λαμβάνεται από το στόμα και το οποίο θα μπορούσε να συνταγογραφείται με τα πρώτα συμπτώματα χωρίς να απαιτείται η εισαγωγή σε νοσοκομείο.