Έχετε σκεφτεί γιατί σε κάποιους ανθρώπους τα πόδια τους πρήζονται, παραμορφώνονται, καίνε και πονάνε; Αιτία αυτών των συμπτωμάτων η φλεβική υπέρταση και η χρόνια φλεβική στάση.

Τι είναι όμως η φλεβική υπέρταση;

Η φλεβική υπέρταση αποτελεί την κυρίαρχη αιτία συμφόρησης του αίματος στα κάτω άκρα, ελλιπούς οξυγόνωσης αλλά και μιας σειράς συμβαμάτων και επιπλοκών που με την πάροδο του χρόνου γίνονται μη αναστρέψιμες όπως το λεμφοίδημα, το χρόνιο έκζεμα, οι δερματικές βλάβες, η θρόμβωση του εν τω βάθει δικτύου και τα έλκη των κάτω άκρων.

Η χαλάρωση και η δυσλειτουργία των βαλβίδων των φλεβών είναι η αρχή της δημιουργίας της πάθησης. Έχει μελετηθεί η συχνότητα της πάθησης στις ΗΠΑ και έχει βρεθεί ότι 80 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια μορφή φλεβικής νόσου, δηλαδή πάνω από 25% του γενικού πληθυσμού.

Η χαλάρωση αυτή των βαλβίδων ιδιαίτερα της σαφηνομηριαίας περιοχής και σαφηνοιγνυακής οφείλεται πιθανώς σε γενετικά και κληρονομικά αίτια με χαλάρωση του συνεκτικού ιστού του τοιχώματος της φλέβας. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω διάταση όλης της σαφηνούς φλέβας (μείζονος και ελάσσονος) σε επιστροφή του αίματος και συσσώρευση αυτού στο κάτω τμήμα του σκέλους.

Συμπτώματα

Έτσι ακούμε από τους ίδιους τους ασθενείς να αιτιώνται συμπτώματα τα οποία επιδεινώνονται με τη ζέστη και με την ορθοστασία, όπως συνεχές κάψιμο, κράμπες, οίδημα και φαγούρα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ γιατί μόλις ξαπλώσουν αρχίζουν τα ενοχλήματα και πρέπει συνεχώς να σηκώνονται να περπατάνε ή να κουνάνε τα πόδια τους έτσι ώστε να φεύγει το πλεονάζον αίμα.

Άλλες φορές οι ίδιοι οι ασθενείς περιγράφουν ότι υποφέρουν αρκετά γιατί χρειάζεται να χρησιμοποιούν κρύες κομπρέσσες ή να βγάζουν τα πόδια τους έξω από τα σκεπάσματα το χειμώνα με σκοπό να ανακουφιστούν.

Ο έλεγχος με υπέρηχο και έγχρωμο ντόπλερ( Τρίπλεξ ) είναι αυτός που θα αποκαλύψει τη διάταση των φλεβών του επιπολής δικτύου και την ανεπάρκεια των βαλβίδων τους. Σημειωτέον ότι εξωτερικά οι ασθενείς αυτοί δεν εμφανίζουν ούτε κιρσούς, ούτε ιδιαίτερες κιρσοειδείς ευρυαγγείες. Και αυτό είναι που κάνει τη διάγνωση δύσκολη. Πρέπει οπωσδήποτε η εξέταση να γίνεται σε όρθια στάση και οχι σε ξαπλωτή, γιατί αλλιώς διαφεύγει το πρόβλημα της ανεπάρκειας και δυσλειτουργίας των βαλβίδων.

Ανώδυνη αντιμετώπιση

Ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο διαθέτουμε τα τελευταία χρόνια και μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ασθενείς. Αυτό είναι το διοδικό laser το οποίο με τις ειδικές οπτικές ίνες επιτυγχάνει τη μείωση της διάτασης της πάσχουσας φλέβας, την επαναφορά της λειτουργίας της βαλβίδας της, την μείωση της φλεβικής υπέρτασης και φλεβικής στάσης του αίματος.

Έτσι λοιπόν χωρίς να αφαιρέσουμε τις σαφηνείς φλέβες , μειώνουμε τη διάμετρό τους με τη θερμική ενέργεια του laser, και ταυτόχρονα κάνουμε βαλβιδοπλαστική της σαφηνομηριαίας ή/και της σαφηνοιγνυακής βαλβίδας αναλόγως της προέλευσης των ενοχλημάτων του ασθενούς. Οι ίδιοι οι ασθενείς περιγράφουν την ανακούφιση που νοιώθουν μετά, τη μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της ζωής τους, την μεταμόρφωση- αναγέννηση των ποδιών τους όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η επέμβαση με laser γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη, είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ο ασθενής επανέρχεται εντός 2-3 ημερών στις δραστηριότητές του.

Επειδή η συγκεκριμένη πάθηση υποεκτιμάται, πρέπει να γίνεται σωστός και ενδελεχής έλεγχος έτσι ώστε οι ασθενείς αυτοί να μην υποφέρουν για χρόνια και να τυγχάνουν της κατάλληλης θεραπείας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, αγγειοχειρουργός, τηλ.: 2107296277