Εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επισκέφθηκαν τη Μόσχα, στο πλαίσιο των ελέγχων για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V. Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε τη Δευτέρα (12/04) ότι έχουν ήδη επισκεφτεί δύο κλινικές στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου οι ασθενείς νοσηλεύονταν κατά τη διάρκεια της σημαντικής φάσης III των κλινικών δοκιμών.

«Έλαβαν όλες τις πληροφορίες που ζήτησαν», αναφέρει το πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο, «εμπειρογνώμονες του EMA μίλησαν με το ιατρικό προσωπικό. Προγραμματίζονται επίσης επισκέψεις σε χώρους παρασκευής του εμβολίου».

Στις αρχές Μαρτίου, ο EMA ξεκίνησε μια διαδικασία δοκιμής για το Sputnik V στο πλαίσιο της λεγόμενης «κυλιόμενης επισκόπησης» (rolling review). Κατά τη διαδικασία αυτή ελέγχονται τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου, ακόμη και αν δεν είναι διαθέσιμα όλα τα δεδομένα και δεν έχει υποβληθεί ακόμη αίτηση έγκρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Sputnik V είναι ήδη καταχωρημένο στις λίστες 59 χωρών. Η Γερμανία διεξάγει επίσης συνομιλίες για πιθανές παραδόσεις του εμβολίου.