Αποτελεσματικό σε ποσοστό 79% στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης είναι το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca κατά της covid-19, σύμφωνα με ευρεία κλινική έρευνα τρίτης φάσης που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το εμβόλιο αυτό αποδείχθηκε κατά 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και νοσηλείας λόγω covid-19.

Η έρευνα διεξήχθη σε περισσότερους από 32.000 εθελοντές διαφόρων ηλικιών στις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού.

«Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά νέα καθώς αποδεικνύουν την εκπληκτική αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα νέο πληθυσμό και συμφωνούν με τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξήγαγε η Οξφόρδη» δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, και μετά την αναστολή χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου σε πολλές χώρες, λόγω φόβων πως σχετίζεται με περιστατικά θρόμβωσης, τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο εμβόλιο της AstraZeneca θεωρώντας πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Η AstraZeneca επισήμανε ότι ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας εξέτασε συγκεκριμένα το ενδεχόμενο εμφάνισης θρομβώσεων και φλεβικών θρομβώσεων, μια σπάνια μορφή θρόμβου στον εγκέφαλο, με τη συνδρομή ανεξάρτητου νευρολόγου. Η φαρμακευτική εταιρεία επισήμανε ότι από την έρευνα δεν εντοπίστηκε «αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων ή επεισοδίων που να σχετίζονται με θρομβώσεις μεταξύ των 21.583 συμμετεχόντων οι οποίοι έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου».