Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συστήνει το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson για επείγουσα χρήση, εκτριμώντας ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη (24/2).

Σύμφωνα με το cnbc.com, η παραπάνω εκτίμηση ανοίγει τον δρόμο για την έγκρισή του στη χώρα την Παρασκευή, οπότε συνεδριάζει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της FDA για τα εμβόλια, προκειμένου να εγκρίνει το εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Aν και η επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων της, η FDA αναμένεται να τις υιοθετήσει, όπως έκανε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. Έτσι το εμβόλιο της J&J θα γίνει το τρίτο εμβόλιο για τον κορονοϊό που θα χορηγείται στη χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 85,9% κατά των σοβαρών μορφών της νόσου στις ΗΠΑ και ήταν εξίσου αποτελεσματικό κατά των σοβαρών μορφών της νόσου κατά 81,7% στην Νότια Αφρική και 87,6% στην Βραζιλία, όπου είναι ευρέως διαδεδομένες παραλλαγές του ιού.

Η FDA μελέτησε ανεξάρτητα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε 40.000 ανθρώπους και διάφορες χώρες.

«Οι αναλύσεις υποστηρίζουν ένα ασφαλές προφίλ, χωρίς την διατύπωση ιδιαίτερων ανησυχιών ασφαλείας που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την χορήγηση άδειας για επείγουσα χρήση», αναφέρεται στην έκθεση. Η χορήγηση της άδειας στις ΗΠΑ μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο τέλος της εβδομάδας.

Στο σύνολο των περιοχών όπου πραγματοποιήθηκαν οι κλινικές δοκιμές, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στις σοβαρές μορφές της νόσου, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, είναι 85,4%, ενώ ανέρχεται σε 66,1% απέναντι στις ήπιες μορφές της Covid-19.

Στις δοκιμές δεν υπήρχαν αναφορές για αναφυλαξία, ενώ η FDA ανέφερε ότι η πιο συχνή παρενέργεια είναι ο πονοκέφαλος και η κούραση, με τους μυικούς πόνους, την ναυτία και τον πυρετό να ακολουθούν.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τα δεδομένα που έχει δημοσιεύσει προηγουμένως η φαρμακευτική εταιρεία.

Η Johnson & Johnson έχει δεσμευθεί να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του Ιουνίου.