Μπορεί να έχουν πετύχει μια μεγάλη νίκη, ωστόσο η ανάρρωση από covid-19 για όσους ασθενείς νόσησαν σοβαρά δεν είναι ρόδινη: Σύμφωνα με νέα έρευνα, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που επιβιώνουν από βαριά νόσο Covid-19 εμφανίζουν ακόμη, μετά από μήνες, διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Οι Ιταλοί ερευνητές – ανάμεσά τους κι ένας Έλληνας της διασποράς- οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry», μελέτησαν τις περιπτώσεις 381 ασθενών με μέση ηλικία 55 ετών, εκ των οποίων περίπου το 80% είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Ρώμης με μέση διάρκεια νοσηλείας 18 ημέρες. Στην έρευνα συμμετείχε ο Γεώργιος Κοτζαλίδης του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli IRCCS.

Διαπιστώθηκε ότι τέσσερις μήνες μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη το 30% εμφάνιζαν μετατραυματικό στρες, το 17% κατάθλιψη και το 7% γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες ήταν συχνότερα γυναίκες, είχαν συχνότερα ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών, είχαν ντελίριο όταν είχαν νοσηλευτεί και υπέφεραν από παρατεταμένα συμπτώματα «μακράς Covid-19».

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να εμφανιστεί μετά από μία τραυματική εμπειρία και έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και σε άλλες επιδημίες από συγγενικούς κορονοϊούς.