Οι άνθρωποι που κόλλησαν κορονοϊό και έχουν αναρρώσει έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν παρενέργειες μετά το εμβόλιο της Pfizer, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν νοσήσει από την Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία από την εφαρμογή ZOE Covid-19 Symptom Study.

Τα στοιχεία της εφαρμογής που παρακολουθεί τα συμπτώματα έδειξαν ότι το 33% των ανθρώπων που είχαν περάσει κορονοϊό εμφάνισαν τουλάχιστον μια ήπια παρενέργεια – όπως κούραση ή πονοκέφαλο μια εβδομάδα μετά το εμβόλιο, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Συγκριτικά, το ποσοστό ήταν 19% για όσους δεν είχαν περάσει την Covid-19.

H εφαρμογή ZOE Covid-19 Symptom Study αποκάλυψε ότι η πιο συχνή παρενέργεια ήταν η κούραση, σε ποσοστό 9%. Ακολουθεί ο πονοκέφαλος (8%) και κρυάδες (4%).

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες παρενέργειες, εμφανίστηκαν εντός 48 ωρών από τον εμβολιασμό. Μόνο το 3% εμφάνισε επιπλοκές που διήρκεσαν περισσότερες από τρεις ημέρες.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, επιδημιολόγος στο King’s College London, που εργάζεται πάνω στην εφαρμογή, σημειώνει ότι η έρευνα μελέτησε τα δεδομένα από ανθρώπους όλων των ηλικιών που είχαν κάνει 40.000 δόσεις. Διαπίστωσε ότι το 37% ένιωσε πόνο ή είχε πρήξιμο κοντά στο σημείο όπου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου, ποσοστό που αυξήθηκε στο 45% μετά τη δεύτερη δόση.

Τα στοιχεία έδειξαν ακόμη ότι 14% των συμμετεχόντων ανέφερε τουλάχιστον μια παρενέργεια εντός 7 ημερών μετά την πρώτη δόση, σε σχέση με το 22% που την ανέφερε μετά τη δεύτερη δόση

Παράλληλα, το 13% των αντρών εμφάνισαν τουλάχιστον μια παρενέργεια σε 7 ημέρες σε σύγκριση με το 19% των γυναικών που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Οι κάτω των 55 ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργεια, με το 21% να δηλώνει τουλάχιστον μία παρενέργεια σε σχέση με το 14% για τους άνω των 55.

Σχολιάζοντας τις παρενέργειες μετά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, o Σπέκτορ δήλωσε: «Δείχνει στην πραγματικότητα ότι αν έχεις περάσει Covid πριν τον πρώτο εμβολιασμού σου, λειτουργεί λίγο σαν τον δεύτερο – σαν ενισχυτική δόση».