Οι κατηγορίες των πολιτών της Ρωσίας που θα εμβολιάζονται από αύριο, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, εναντίον του κορονοϊού διευρίνονται. Όπως ανακοίνωσε στο μπλογκ του ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα και οι φοιτητές ηλικίας άνω των 18 ετών θα μπορούν επίσης να κάνουν το εμβόλιο.

Στη Μόσχα έχουν ήδη εμβολιασθεί 50.000 άτομα, τα οποία νοιώθουν καλά, δήλωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι έχουν εγγραφεί για εμβολιασμό 70.000 άτομα. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι στην πόλη του υπάρχουν διπλά εφεδρικά κέντρα εμβολιασμού και σε περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο θα ανοίξουν και άλλα κέντρα εμβολιασμού.

Ο Σομπιάνιν κάλεσε του Μοσχοβίτες να μην αναβάλουν τον εμβολιασμό τους, να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των εορτών και εξέφρασε την ελπίδα ότι στις επόμενες εβδομάδες όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να εμβολιάζονται.

Αυτήν τη στιγμή εμβολιάζονται οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των ΜΜΕ, της βιομηχανίας και επίσης άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η Βενεζουέλα θα εμβολιάσει με το ρωσικό Sputnik-V 10.000.000 κατοίκους

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπέγραψε με τη Ρωσία συμφωνία για την προμήθεια του εμβολίου Sputnik-V, δήλωσε σήμερα (29/12) η εκτελεστική αντιπρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες.

«Η Βενεζουέλα μόλις υπέγραψε συμφωνία για την αγορά του εμβολίου Sputnik-V, βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, κατά την οποία θα εμβολιασθούν 10 εκατομμύρια άνθρωποι και ήδη ασχολούμαστε με την προετοιμασία αυτής της φάσης», επισήμανε η Ροντρίγκες στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSur σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό το ταχύτερο δυνατόν.

Στις 12 Δεκεμβρίου ο Νικολάς Μαδούρο Γκέρα, γιός του προέδρου της Βενεζουέλας, υπήρξε ένας από τους πρώτους που εμβολιάσθηκαν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών. Στο εμβολιασμό του γιού του προέδρου, παρίστατο ο Ρώσος πρέσβης στη χώρα, Σεργκέι Μέλικ-Μπαγκντασάροφ.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι το Καράκας προμηθεύτηκε 2.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου, για να συμμετάσχει στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου. Η Ντέλσι Ροντρίγκες πρότεινε επίσης να οργανωθεί η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Βενεζουέλα.

Η κυβέρνησης της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει τα δύο πρώτα κρούσματα στην χώρα στις 13 Μαρτίου, την ίδια ημέρα που η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, Στις 17 Μαρτίου ο Μαδούρο ανακοίνωσε την επιβολή καραντίνας σε όλη τη χώρα. Αυτή την στιγμή στην Βενεζουέλα έχουν καταγραφεί 112.636 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 1.018 θάνατοι.