Η διεθνής επιστημονική ομάδα η οποία συγκροτήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναζητήσει την προέλευση του κορονοϊού που προκάλεσε την πανδημία Covid-19, θα μεταβεί στην Κίνα τον Ιανουάριο, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

Αν και ο ίδιος δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες για την αποστολή, αξιωματούχοι του ΠΟΥ έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η αποστολή θα ξεκινήσει από την περιοχή της Γουχάν, η οποία εμφανίσθηκε ως εστία της επιδημίας, πριν εξετάσει αν άλλες υποθέσεις οδηγούν σε άλλες περιοχές.

Η αποστολή απαρτίζεται από δέκα αναγνωρισμένους στον τομέα τους επιστήμονες από την Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, την Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Ιαπωνία με αποστολή να ερευνήσουν τις απαρχές του κορονοϊού και τον τρόπο με τον οποίο πέρασε στον άνθρωπο.

Στις 30 Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η αποστολή συνεδρίασε για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης με κινέζους ειδικούς, αλλά καμία ημερομηνία δεν ορίσθηκε για την αναχώρησή της μέχρι σήμερα, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η περισσότερο πληγείσα από την επιδημία χώρα του κόσμου με περισσότερους των 300.000 θανάτους έχει δημόσια κατηγορήσει το Πεκίνο για απόκρυψη στοιχείων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι υποχώρησε στις βουλήσεις των κινεζικών αρχών. Αλλά και άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού, σε λιγότερο επικριτικούς τόνους, υποψιάζονται ότι το Πεκίνο καθυστερεί την διαδικασία έρευνας

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ο φορέας του ιού είναι μία νυχτερίδα, αλλά δεν γνωρίζουν τον ξενιστή μέσω του οποίου έγινε η μετάδοσή του στον άνθρωπο.

Αυτό το κομμάτι του παζλ αναζητά η επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ ελπίζοντας ότι θα γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό που συνέβη, ώστε να εντοπισθούν οι επικίνδυνες πρακτικές και να αποτραπεί νέα πανδημία.