Η AstraZeneca θα έκανε λίγο διαφορετικά τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του κορονοϊού που αναπτύσσει μαζί με την Οξφόρδη, δήλωσε ο Μενέλαος Πάγκαλος, στο BBC Panorama. Το επεισόδιο θα μεταδοθεί απόψε, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Η μελέτη για το εμβόλιο και τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν προκάλεσαν σύγχυση, καθώς προέκυψαν διαφορετικά ποσοστά αποτελεσματικότητας. Στην ομάδα που χορηγήθηκαν δύο δόσεις του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα έφτασε το 62%, ενώ σε ανθρώπους που χορηγήθηκε 1,5 δόση η αποτελεσματικότητα άγγιζε το 90%.

Το γεγονός αποδόθηκε σε λάθος στη δοσολογία, ωστόσο το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επέμεινε ότι δεν επρόκειτο για λάθος.

Ο Μενέλαος Πάγκαλος της AstraZeneca δηλώνει τώρα στο BBC Panorama πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τρέχαμε λίγο διαφορετικά τη μελέτη αν την κάναμε από την αρχή.

Όμως τελικά είναι αυτό που είναι και νομίζω ότι η ομάδα της Οξφόρδης έχει κάνει μια φανταστική δουλειά. Κάναμε το καλύτερο δυνατό για να το μεταφράσουμε στα στοιχεία που μπορούμε να παρέχουμε στις ρυθμιστικές αρχές και στις περιοχές ανά τον κόσμο για έγκριη».

Χθες η δημιουργός του εμβολίου, καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, δήλωσε ότι οι πιθανότητες να πάρει έγκριση πριν το τέλος του 2020 είναι «πολύ υψηλές».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που μπορεί να αποθηκευτεί στη θερμοκρασία ενός οικιακού ψυγείου, δημιουργώντας ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.