Ένας Έλληνας, ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, είναι μέλος της ομάδας που αναπτύσσει το ελπιδοφόρο εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca, ο Μενέλαος «Mene» Πάγκαλος, γεννήθηκε στο Ealing του Λονδίνου, από μια οικογένεια της ελληνικής διασποράς που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία.

«Ο πατέρας μου ήταν καπετάνιος. Η μητέρα μου ήταν νοικοκυρά. Δεν υπάρχουν επιστήμονες στην οικογένεια. Και οι δύο ήταν πολύ υποστηρικτικοί και με οδήγησαν… μάλλον λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του πριν από έναν χρόνο.

Με την AstraZeneca συνεργάζεται από το 2010. Το 2019 έλαβε την τιμητική διάκριση του ιππότη από τη Βασίλισσα της Αγγλίας για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην επιστήμη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ένα tweet με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης, η αποτελεσματικότητα του οποίου μπορεί να φτάσει και το 90%, ο Μενέλαος Πάγκαλος σημειώνει: «Αλλάζοντας την πορεία της πανδημίας της Covid-19 θα απαιτήσει αποτελεσματικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε κάθε γωνιά του κόσμου».