Μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, όλοι αναζητούμε διατροφικά ελιξίρια ευεξίας, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε κατά τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις μας.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, υπάρχουν συστατικά που μπορούμε να πάρουμε μέσα από τα τρόφιμα που καθημερινά καταναλώνουμε, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην τόνωση και ευεξία του οργανισμού και όταν λοιπόν αισθανόμαστε πνευματική και σωματική κόπωση.

Ας τα γνωρίσουμε:

Ψευδάργυρος
Συμμετέχει στις περισσότερες διαδικασίες και αντιδράσεις παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό μας. Θα τον βρείτε κυρίως σε τροφές όπως θαλασσινά, συκώτι, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, βρώμη, γάλα, αυγά.

Μαγνήσιο
Από τα σημαντικά συστατικά τόνωσης και ευεξίας, ιδιαίτερα για άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα. Χωρίς αυτό καθίσταται σχεδόν αδύνατη η παραγωγή ενέργειας και η έλλειψή του σχετίζεται με κόπωση, κράμπες και λήθαργο. Βρίσκεται σε τροφές, όπως βρώμη, κριθάρι, φασόλια, σπανάκι, φιστίκια, ψάρια, αγκινάρα, γάλα.

Σίδηρος

Ίσως το πιο διάσημο συστατικό για να έχουμε αντοχές. Συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου και στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Η έλλειψή του προκαλεί αναιμία με συμπτώματα, όπως κούραση, έλλειψη ενέργειας, πνευματική κόπωση.

Τρόφιμα με αρκετό σίδηρο είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο και λιγότερο όσπρια όπως οι φακές και πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.

Πηγή: neadiatrofis.gr