«Χειρότερη η κατάσταση με τον κορονοϊό από τις αρχικές μας προβλέψεις»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, βλέπει ένα δυσοίωνο σενάριο με βάση τα σημερινά δεδομένα


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
19:33
17/09/2020
«Χειρότερη η κατάσταση με τον κορονοϊό από τις αρχικές μας προβλέψεις»
8
loading

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέρει ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι αρκετά χειρότερη σχετικά με τις αρχικές προβλέψεις.

Μίλωνας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για ένα σενάριο ακόμα χειρότερο από τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχε κάνει τον Αύγουστο με την Μελέτη διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

Από τα τέλη Νοεμβρίου και ειδικά μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με βαριές περιπτώσεις, προβλέπει η ομάδα του καθηγητή.

Οι προβλέψεις βασίζονται σε ένα μοντέλο διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου, που λαμβάνει υπόψη τόσο τη διασπορά της επιδημίας, σε ότι αφορά τις βιολογικές ιδιότητες και την παθολογία, όσο και την ανθρώπινη συμπεριφορά -τις επαφές που κάνουμε- και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, όπως τον καιρό, τη θερμοκρασία, την υπεριώδη ακτινοβολία, την υγρασία, και το πώς αυτές αλληλεπιδρούν με τη συμπεριφορά μας -προφανώς όταν κάνει περισσότερο κρύο είμαστε σε πιο κλειστούς χώρους και αυτό αλλάζει και τη μεταδοτικότητα της επιδημίας.

Δυσοίωνο το σενάριο με βάση τα σημερινά δεδομένα

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, τα νούμερα αυτά προκύπτουν με βάση τον βαθμό εφαρμογής των μέτρων από την κοινωνία, για αυτό και μεταβάλλονται, εφόσον αλλάξουν κάποια από τα δεδομένα.

«Οι υπολογισμοί έδειχναν μία κατάσταση σταθεροποίησης μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη περίπου, με μια αυξητική τάση τον Νοέμβριο και μία πολύ πιο αυξητική τάση τον Δεκέμβριο. Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι την τελευταία εβδομάδα βαδίζουμε σε ένα ακόμα χειρότερο σενάριο, όπου έχουμε πιο αυξητική την κλίση αυτής της καμπύλης, το οποίο θα μας οδηγήσει σε πολύ χειρότερες καταστάσεις, αν δεν ελεγχθεί», υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Η κάθετη κόκκινη γραμμή στα διαγράμματα, αποτυπώνει την νέα πρόβλεψη, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εφόσον δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Κρίσιμη η εφαρμογή των μέτρων για να ανατραπεί η τάση

«Ετοιμάζουμε προτάσεις προς την κυβέρνηση για να δούμε πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτή η αρνητική δυναμική. Οι παραδοχές που είχαμε κάνει εμείς για τον βαθμό παραδοχής των μέτρων προστασίας, προφανώς δεν ισχύουν, είναι χειρότερα τα πράγματα. Είναι κρίσιμη η εφαρμογή των μέτρων αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του καθηγητή, στα τέλη του χρόνου θα έχουμε φτάσει τους 1252 θανάτους από Covid-19. Με βάση όμως ττα σημερινά δεδομένα, μπορεί να μιλάμε και για τριπλάσιο αριθμό.

«Αλλά προφανώς δεν θα φτάσουμε εκεί, γιατί θα έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για να αναχαιτιστεί αυτή η τάση», σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση και μερικά lockdown ως πιθανά μέτρα

«Με βάση τις σημερινές τροχιές, η πρόβλεψη λέει ότι είτε πρέπει να γίνουμε εμείς πολύ πιο σοβαροί στην τήρηση των μέτρων, είτε να ληφθούν πολύ αυστηρότερα μέτρα. Αυτό σημαίνει τηλεργασία, μπορεί να σημαίνει τηλεκπαίδευση και μπορεί και να σημαίνει μερικά lockdown, όχι σε συνεχή ρυθμό ή με μεγάλη διάρκεια, αλλά περιοδικά, με μια εναλλαγή, ώστε να μπορεί κανείς να τιθασεύσει αυτή τη δυναμική, χωρίς να ρίξει έξω την οικονομία και την κοινωνική λειτουργία. Είναι σημαντικό να μην το αφήσουμε σε βάθος χρόνου, γιατί θα είναι πιο δύσκολα ελεγχόμενο», τονίζει ο καθηγητής.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Γ. Αναγνωστίδης

  Να τον ακούς κάθε πρωί, για να σου πάει καλά η μέρα! Διαστροφή!

 2. avatar ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΥΠΩΝ.
  ΩΡΑΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.
  ΜΕΤΗΝ ΛΟΙΜΟΞΙΟΛΟΓΙΑ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ???
  ΜΗΠΩΣ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑΚΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
  ΚΑΛΠΑΖΕΙ, ΘΕΡΙΕΥΕΙ,ΑΓΡΙΕΥΕΙ,....Ο ΙΟΣ

 3. avatar Πες το κε καθηγητά

  ότι βγαίνεις για να πουλήσεις το προϊόν(μελέτη,εργασία ή όπως θέλετε πείτε το), που νόμιζα ότι είσαι απλώς επικίνδυνος.

 4. avatar Λουλης

  Το Ισραήλ σήμερα έκλεισε τα σχόλια του και εμείς σήμερα αυξήσαμε τον επιτρπομενο αριθμό τουριστών από Ισραήλ. Είπες τίποτα; Για να το κάνει η κυβέρνηση μάλλον είναι ψέμα ο κορονοιος.

 5. avatar Αρρωστεια

  400.000 το Δεκέμβριο άρα 4-5 μύρια πραγματικά κρούσματα και εκεί πιάνουμε ανοσία και bye κορόνα μου. Βέβαια η εκτίμηση για 2500 είναι λίγο αισιοδοξη. Λογικά θα φτάσει στο 0,5% του πληθυσμού όπερ τις 5500 ευπαθείς. Τουλάχιστον δούλεψε λίγο ο τουρισμός κ η ναυτιλία. Ας είναι καλά η κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση θα έχει λύσει το ασφαλιστικό πάντως.

 6. avatar Γιαννης834-8

  Ποιος είναι πάλι αυτός;

 7. avatar Αρρωστεια

  Τελείωσαν οι λοιμοξιολογοι; Ξέρω ενά παληκαρι μηχανικός αυτοκινήτων είναι. Να του πω να κάνει μια εμφάνιση να βγάλει κάνα μεροκάματο;

 8. avatar jjjiimmyyy

  Περιβαλλοντική μηχανική...αρκεί να σπέρνει τον τρόμο ο κάθε τυχάρπαστος και τον βγάζουν στα κανάλια...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει