Μια μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, σε δείγμα 3.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν την άνοιξη αφότου προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό, έφερε ανησυχητικά στοιχεία για ενήλικους νέους ηλικίας 18-34 ετών, που πάσχουν από παχυσαρκία, καθώς επίσης και από διαβήτη και υπέρταση. Όπως προέκυψε, ήταν οι πιο ευάλωτοι να τεθούν σε μηχανική υποστήριξη ή να πεθάνουν από Covid-19.

Η ανάλυση αυτή, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Internal Medicine και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου και, σε πρώτη φάση, επιβεβαιώνει ότι οι νεαροί Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία: αποτελούσαν το 57% των νοσηλευομένων και το 49% όσων πέθαναν ή διασωληνώθηκαν, αν και αποτελούν μόνο το ένα τρίτο (33%) του πληθυσμού της χώρας.

Συνολικά, οι νέοι που έπασχαν από νοσηρή παχυσαρκία (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40) αποτελούσαν το 41% των ασθενών που διασωληνώθηκαν ή πέθαναν. Ακολουθούν όσοι έπασχαν από υπέρταση (31%) και από διαβήτη (27%).

Οι νέοι ενήλικες που έπασχαν από αυτές τις τρεις ασθένειες διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο να πεθάνουν ή να διασωληνωθούν με τους υγιείς ενήλικες των επόμενων ηλικιακών ομάδων, των 35-64 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη αυτή ενισχύει τα συμπεράσματα πολλών άλλων που ανέφεραν ότι οι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές αν προσβληθούν από την Covid-19.