Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ υπερασπίστηκε δια του προέδρου του Κλάους Τσίχουτεκ τον γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων.

«Το ομοσπονδιακό Ινστιτούτο έχει μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση των εμβολίων. Eπιδεικνύεται ή ίδια προσοχή όπως πάντα. Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου, ότι τα οφέλη των εμβολίων είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους των παρενεργειών», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Κλάους Τσίχουτεκ στο δημόσιο ραδιόφωνο της Βαυαρίας.

«Τα εμβόλια  θα παραχθούν σύντομα σε μεγάλες ποσότητες, παρόλο που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί. Η έγκαιρη παραγωγή είναι απαραίτητη για να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά, αυξάνεται ο κίνδυνος να καταστραφούν, εάν δεν εγκριθούν και οι φαρμακευτικές εταιρείες διατρέχουν οικονομικούς κινδύνους», πρόσθεσε.

Ο  Τσίχουτεκ επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι «μεμονωμένες εταιρείες θα μπορούσαν να υποβάλουν αιτήσεις άδειας κυκλοφορίας για κάποιο εμβόλιο, ίσως προς το τέλος του έτους.

Τα πρώτα προϊόντα εμβόλια θα εγκριθούν, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, στις αρχές του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 150 εμβολία Covid-19 υπό δοκιμήν παγκοσμίως. Μερικά δοκιμάζονται ήδη σε ανθρώπους. Ο ρυθμός είναι σημαντικά υψηλότερος από ό, τι σε άλλες περιπτώσεις εμβολίων στο παρελθόν.

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Πάουλ Ερλιχ, το οποίο είναι αρμόδιο στην Γερμανία να χορηγεί τέτοιες άδειες, ενέκρινε πρόσφατα τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για εμβόλια κορονοϊού από τις εταιρείες BioNTech του Μάιντς και την εταιρεία βιοτεχνολογίας του Τίπινγκεν CureVac.