Η ανακοίνωση χθες Τρίτη ότι η χορήγηση χαμηλών δόσεων του στεροείδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό μείωσε κατά ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση έγινε δεκτή με αισιοδοξία από τους Αμερικανούς γιατρούς, οι οποίοι όμως εμφανίστηκαν και επιφυλακτικοί ζητώντας να δουν περισσότερα στοιχεία.

Η διεθνής πίεση για την ανακάλυψη θεραπείας ή ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού έχει επιταχύνει τις δημοσιεύσεις ερευνών, προκαλώντας σύγχυση σε πολλούς γιατρούς για το αν οι θεραπείες που παρουσιάζονται σε αυτές έχουν όντως αποδειχθεί αποτελεσματικές. Αυτό τον μήνα αποσύρθηκε από το βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet μια σημαντική έρευνα για την covid-19.

Τα αποτελέσματα δοκιμών που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη από Βρετανούς ερευνητές έδειξαν ότι η δεξαμεθαζόνη, η οποία χρησιμοποιείται για την μείωση της φλεγμονής σε άλλες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, μείωσε τα ποσοστά θανάτων κατά περίπου ένα τρίτο μεταξύ των σοβαρότερα νοσούντων από Covid-19 που εισάγονται στο νοσοκομείο.

Όμως λίγες ώρες αργότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας Jeong Eun-kyeong προειδοποίησε ότι η χρήση του φαρμάκου αυτού σε ασθενείς με κορονοϊό ενδέχεται να έχει παρενέργειες.

«Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία της Νότιας Κορέας σε ασθενείς με διαφορετικές φλεγμονές. Αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το φάρμακο δεν μειώνει την φλεγμονώδη απόκριση στους ασθενείς, αλλά και την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας συζητεί τη χρήση του σε ασθενείς της covid-19», εξήγησε.

«Έχουμε καεί και στο παρελθόν, όχι μόνο στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και νωρίτερα με εντυπωσιακά αποτελέσματα και, όταν αποκτούμε πρόσβαση στα στοιχεία, αυτά δεν είναι τόσο πειστικά», δήλωσε η δρ. Κάθριν Χίμπερτ διευθύντρια της μονάδας εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη.

Η Χίμπερτ εξήγησε ότι τα δημοσιευμένα στοιχεία θα τη βοηθήσουν να εκτιμήσει τα ευρήματα και να δει ποιοι ασθενείς ωφελούνται περισσότερο και σε με ποια δοσολογία.

«Ελπίζω πολύ να είναι αλήθεια, διότι αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην παροχή βοήθειας στους ασθενείς μας», πρόσθεσε, εξηγώντας όμως ότι προς το παρόν δεν θα αλλάξει την αγωγή που ακολουθεί προς το παρόν για τη θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό.

Τα στεροειδή φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποίησε από την πλευρά του ο δρ Τόμας ΜακΓκιν, αναπληρωτής επικεφαλής στο μεγαλύτερο ιατρικό όμιλο της Νέας Υόρκης, τον Northwell Health, όπου οι γιατροί, όπως εξήγησε, χρησιμοποιούν τα στεροειδή σε κάποιους ασθενείς.

«Πρέπει να δούμε πώς είναι η έρευνα με δεδομένο το τρέχον κλίμα των ανακλήσεων (ερευνών)», εξήγησε ο ΜακΓκιν. «Απλώς θέλω να περιμένω να δω πραγματικά στοιχεία, αν αξιολογήθηκε από ομότιμους και να δημοσιευθεί σε ένα πραγματικό επιστημονικό περιοδικό», πρόσθεσε.