Καθιστική ζωή, αναψυκτικά, πρόχειρο και γρήγορο φαγητό σε φαστ φουντ οδηγούν τη νέα γενιά στην οστεοπόρωση.

Σήμερα, 20 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, και το μέλος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, ενδοκρινολόγος, Κυριάκος Αλουμανής, μιλάει στο newsbeast.gr και εξηγεί πως μπορούμε να προλάβουμε την οστεοπόρωση από την νεαρή ηλικία.

«Η πρόληψη της οστεοπόρωσης αρχίζει από την παιδική ηλικία» αναφέρει ο κ. Αλουμανής και συνεχίζει «Πρέπει να ακολουθούμε σωστή διατροφή και να κάνουμε γυμναστική. Τα οστά δυναμώνουν μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Από κει και πέρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο που επηρεάζουν τα οστά».

Ο κ. Αλουμανής όμως αναφέρει ότι η οστεοπόρωση «χτυπά» πλέον και τους άνδρες, παρά την αίσθηση που υπήρχε ότι μέχρι τώρα μόνο οι γυναίκες κινδύνευαν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι την τελευταία δεκαετία το 10 – 14% του ανδρικού πληθυσμού πάσχει από ιδιοπαθή (άγνωστης αιτιολογίας) οστεοπόρωση. Οι ειδικοί λένε ότι εκτός από τους προαναφερόμενους λόγους (άσκηση, αλκοόλ, κάπνισμα) αιτίες μπορεί να είναι και η χρήση φαρμάκων όπως η κορτιζόνη κ.ά.

«Η οστεοπόρωση προκαλεί περισσότερους θανάτους στους άνδρες παρά στις γυναίκες» αναφέρει ο κ. Αλουμανής. Για να τονίσει ότι «όλα είναι και θέμα γονιδίων».