«Μία μάσκα, μία Μάσκα, το βασίλειό μου για μία Μάσκα»

Μια παραλλαγή των τελευταίων λόγων του Ριχάρδου στο κλασικό έργο του Σαίξπηρ «Ριχάρδος ο Γ’» φαίνεται να αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που ζούμε στην εποχή μας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Γράφει ο Αλέξανδρος Ζέρβας

Από την αρχή της πανδημίας οι μάσκες προσώπου αποτέλεσαν το πρώτο αντικείμενο που εξαφανίστηκε από τα ράφια φαρμακείων και σούπερ μάρκετ.

Η χρήση της είναι εύκολη και αποτελεί μία πρώτη γραμμή άμυνας στην πρόληψη για τα κρούσματα της γρίπης και άλλων ιώσεων και γι’ αυτό ήταν ένα απο τα πρώτα μέτρα προστασίας που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού.

Η μάσκα έχει μια ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια. Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει μία κατάσταση που μας φαίνεται πρωτόγνωρη. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρωπότητας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως η πανδημία της χολέρας τον 19ο αιώνα και η Ισπανική γρίπη (1918-1920).

Παράλληλα, η ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα συνοδεύεται από διάφορα προβλήματα υγείας κυρίως λόγω του συνωστισμού των καυσαερίων και των ανθυγιεινών τρόπων ζωής. Γεγονός που κάνει τη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών ιδιαίτερα ευνοϊκή.

Η ιδέα του φιλτραρίσματος του αέρα που αναπνέουμε ως προστασία από τους κινδύνους για την υγεία αποτελεί μία γνωστή τακτική. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η μάσκα και ο τρόπος που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φιλτράρουν τον αέρα έχει περάσει από πολλά στάδια.

Οι αρχαίοι έλληνες φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μία τέτοια ιστορική αναδρομή.

Το κοινό σφουγγάρι χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ελλάδα μεταξύ άλλων και ως μάσκα αερίων.

Φυσικά οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με τη μάσκα σε μορφή ράμφους πουλιών που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί της πανούκλας. Παρόλο που η μορφή τους φέρνει περισσότερο σε εικόνες από ιστορίες τρόμου οι γιατροί της πανούκλας αναλάμβαναν την φροντίδα για τα θύματα της πανδημίας. Η μάσκα τους έμοιαζε με ράμφος, η οποία ήταν γεμάτη με αρωματικά βότανα. Οι μάσκες ήταν σχεδιασμένες για να τους προστατεύουν από τον μολυσμένο αέρα, τον οποίο θεωρούσαν ως την αιτία της μόλυνσης.

Πρόδρομος της σύγχρονης μάσκας αερίου θεωρείται ο Lewis P. Haslett, ο οποίος εφηύρε το 1847 μια συσκευή που περιέχει στοιχεία που επιτρέπουν την αναπνοή μέσω μύτης και επιστομίου, εισπνοή αέρα μέσω φίλτρου σε σχήμα βολβού και εξαερισμό για εκπνοή αέρα πίσω στην ατμόσφαιρα.

Η ανάγκη για μαζική κατασκευή μασκών δημιουργήθηκε όπως είναι φυσικό κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όπου έγιναν πολλές παραλλαγές και τροποποιήσεις για την καλύτερη λειτουργία της. Από τότε έχουν δημιουργηθεί διάφορες μάσκες προσώπου για να παρέχουν προστασία από την εισπνοή αερίων, μικροβίων και σωματιδίων.

Οι σύγχρονες χειρουργικές μάσκες άρχισαν να χρησιμοποιούνται το 1960 για να αποτρέψουν τη μόλυνση του χειρουργικού χώρου αλλά χρησιμοποιούνται γενικά και για προσωπική προστασία.

Πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φιλτράρουμε τον αέρα που αναπνέουμε και να προστατευτούμε από ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς της ατμόσφαιρας. Μία έξυπνη μέθοδο ρινικού φιλτραρίσματος έχει δημιουργήσει η Breath Purity ΙΚΕ. Πρόκειται για το Sinuset®, ένα πολύ πρακτικό, μικρό και ελαφρύ, καθημερινής χρήσης ρινικό φίλτρο αέρα.

Χάρη στο πρωτοποριακό του σχήμα που αποτελεί πλέον διεθνή πατέντα ανά τον κόσμο και το ιδιαίτερο, πιστοποιημένο από κατάλληλους φορείς υλικό κατασκευής του, το ρινικό φίλτρο Sinuset® που κατασκευάζεται και εισάγεται από την Ιταλία, τοποθετείται με μία απλή κίνηση στα ρουθούνια και παρεμποδίζει ακάρεα, γύρη, σκόνη, ατμοσφαιρικούς ρύπους και άλλα αλλεργιογόνα και παθογόνα σωματίδια να εισέλθουν στον οργανισμό από τη ρινική κοιλότητα.

Το Sinuset®  βάσει των μελετών διαπερατότητας του φίλτρου του συγκρατεί σε ποσοστό >90% την είσοδο σωματιδίων μεγέθους ≥10μm (μέγεθος σωματιδίου γύρης και σκόνης της ατμόσφαιρας – PM10) και σε ποσοστό 85% σωματίδια αόρατα στο γυμνό μάτι, μεγέθους μόλις 2.5μm (μέγεθος σωματιδίων βακτηρίων – PM2.5 ). Έτσι, το Sinuset®  με τη συγκράτηση των παραπάνω μικροσωματιδίων προστατεύει από τα συμπτώματα της αλλεργίας μεταξύ των οποίων και το φτέρνισμα κατά το οποίο σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα σταγονίδια μεγέθους 7-125μm. Το ρινικό φίλτρο Sinuset®  προστατεύει και από τις ιώσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ιοί, αν και εξαιρετικά μικρoί σε μέγεθος (<1μm), αιωρούνται στην ατμόσφαιρα καθώς μεταφέρονται πάνω σε μεγαλύτερου μεγέθους σωματίδια όπως τα σταγονίδια της αναπνοής, οι κόκκοι γύρης ή τα σωματίδια σκόνης κι όλα αυτά φιλτράρονται από το Sinuset®.

To Sinuset® προστατεύει την ρινική κοιλότητα και επιτρέπει σε όποιον το φορά να Αναπνέει με Ασφάλεια ενώ ταυτόχρονα του εξασφαλίζει διακριτικότητα και άνεση χωρίς να κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Το κύριο μέρος του ρινικού φίλτρου Sinuset® αποτελείται από ένα τοξωτό σχηματισμό φτιαγμένο από πολυπροπυλένιο (PP) στις άκρες του οποίου υπάρχουν δύο καινοτόμα παντεταρισμένα φίλτρα αέρος ικανά να δεσμεύουν διάφορα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας και να τα συγκρατούν εντός της ινώδους δομής τους προστατεύοντας έτσι όσους τα φορούν.

Ο χρήστης του ρινικού φίλτρου Sinuset® αναπνέει καθαρό, φιλταρισμένο αέρα και προφυλάσσεται από αλλεργίες και παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ρινικό φίλτρο Sinuset® είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν class I με κοινοποίηση στον ΕΟΦ και παρέχεται σε αποστειρωμένη συσκευασία των 6 τεμαχίων. Το κάθε ρινικό φίλτρο Sinuset® μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινή προστασία έως ότου αλλάξει χρώμα.

Ενδείκνυται για καθημερινή χρήση καθώς αποδεδειγμένα προστατεύει τον χρήστη από την είσοδο σωματιδίων και σταγονιδίων στη ρινική κοιλότητα, γνωστή πύλη εισόδου παθογόνων μικροοργανισμών και διατίθεται στα φαρμακεία σε 2 μεγέθη, ώστε ο χρήστης να βρει το μέγεθος που εφαρμόζει καλύτερα στα δικά του ρουθούνια.

Προστατευθείτε και φιλτράρετε τον αέρα που εισπνέετε με το Sinuset® και νιώστε ένα νέο αέρα στη ζωή σας.

Τη διανομή του ρινικού φίλτρου Sinuset στην ελληνική αγορά έχει αναλάβει η εταιρεία UNILOG S.A. με πολυετή εμπειρία στον κλάδο της υγείας.

Τηλέφωνο: 211 1057057, Email: [email protected]

Το Sinuset® ρινικό φίλτρο αέρα (SINUSET.com) είναι η μάσκα της μύτης που θωρακίζει την ρινική κοιλότητα και το αναπνευστικό από την εισπνοή βλαβερών μικρο-σωματιδίων του αέρα.

Διατίθεται από την φαρμακευτική BREATH PURITY σε όλα τα φαρμακεία και ηλεκτρονικά στο SINUSET.com/eshop  Για περισσότερες πληροφορίες στο επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο  +30-211-119-8125 και μέσω email: [email protected] 

TAGS