Μόσιαλος: Η παρουσία αντισωμάτων δεν σημαίνει προστασία από τον ιό

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE παραθέτει τα συμπεράσματα έρευνας σε κατοίκους της Νέας Υόρκης - Η ανάρτηση στο Facebook


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
7:18
28/04/2020
Μόσιαλος: Η παρουσία αντισωμάτων δεν σημαίνει προστασία από τον ιό
3
loading

Διχασμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με το αν αναπτύσσουν ανοσία όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονoϊό και ανέρρωσαν.

Δεδομένης της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα και λαμβάνοντας υπόψιν τα τεστ αντισωμάτων ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το διαβατήριό μας για το μέλλον παραμένει η τήρηση των κανόνων φυσικής απόστασης και υγιεινής.

Στην ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE) και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορονοϊό στους Διεθνείς Οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος, παραθέτει σχετική έρευνα που έγινε σε 3.000 κατοίκους της Νέας Υόρκης για την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

Τεστ αντισωμάτων και πολιτική της δημόσιας υγείας

Η χτεσινή New York Times, παρουσίασε μία πρόσφατη έρευνα που διαπίστωσε πως 1 στους 5 κατοίκους της Νέας Υόρκης έχει αντισώματα στο νέο κορωνοϊό. Μετά από τεστ σε 3.000 κατοίκους, σε παντοπωλεία και καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη την πολιτεία, περίπου το 21% των συμμετεχόντων είχαν αντισώματα στον κορωνοϊό. Το ποσοστό ήταν περίπου 17% στο Long Island, στο Westchester County και στο Rockland County σχεδόν 12%, και λιγότερο από 4% στην υπόλοιπη πολιτεία.

Ειδικοί αναλυτές ανέφεραν πως η έρευνα της Νέας Υόρκης ήταν αρκετά καλά σχεδιασμένη και τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό αξιόπιστα. Ο κυβερνήτης Andrew Cuomo δήλωσε πως αυτό είναι καλό νέο, γιατί ο ιός μπορεί να είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος από ότι πιστεύαμε. Πολλοί επιστήμονες όμως, βλέπουν τη 'σκοτεινή' πλευρά της μελέτης, γιατί βλέπουν στο υπόλοιπο ποσοστό εκείνη την τεράστια ομάδα ανθρώπων που εξακολουθούν να είναι πολύ ευάλωτοι στη λοίμωξη. Εάν ένας στους πέντε κατοίκους στη Νέα Υόρκη έχει εκτεθεί στον ιό, τότε τέσσερις στους πέντε είναι ακόμα ευάλωτοι, και αυτό υπογραμμίζει πόσο μακριά είμαστε από το τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει εκτεταμένες έρευνες με τεστ αντισωμάτων και σημαντικές αποφάσεις είναι πιθανό να βασιστούν στα αποτελέσματα. Tα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν ξεκινήσει έρευνες αντισωμάτων. Πολλές ερωτήσεις που τίθενται από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν έχουν εύκολες απαντήσεις: Πότε θα επιτύχουμε την «ανοσία της αγέλης»; Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός; Πόσο διαρκεί η ανοσία και πόσο ισχυρή είναι;

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η παρουσία αντισωμάτων δεν σημαίνει προστασία από τον ιό. Μερικά προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί ενδέχεται να μην παράγουν αρκετά αντισώματα για να αποτρέψουν μια δεύτερη λοίμωξη. Για να είμαστε σίγουροι για την ποσότητα αντισωμάτων που απαιτούνται στο αίμα, οι ερευνητές χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και εστιασμένες σε λεπτομερείς αναλύσεις της ισχύος των αντισωμάτων. Θα χρειαστούν επίσης μελέτες που θα μετρήσουν την ακριβή ποσότητα των αντισωμάτων- παράμετρο την οποία δεν παρέχει η πλειονότητα των διαθέσιμων ταχέων τεστ. Οι μελέτες αυτές θα καθυστερήσουν να δώσουν αποτελέσματα για κάποιες ακόμα εβδομάδες και θα διαρκέσουν τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Οι έρευνες που επικεντρώνονται στα αντισώματα όμως, θα εντοπίσουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τα αποτελέσματα θα είναι χρήσιμα για την εκτίμηση του μεγέθους και της φύσης της επιδημίας. Θα είναι επίσης πολύ σημαντικά για τη χάραξη της στρατηγικής, και την κατανόηση του ποιες είναι οι ομάδες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε και να εργαστούμε για την προστασία τους.

Οι ερευνητές λοιπόν αγωνίζονται όχι μόνο να τελειοποιήσουν τα τεστ, αλλά ταυτόχρονα να μάθουν τι σημαίνει πραγματικά όταν αποκτούμε αντισώματα, τόσο για τον ασθενή όσο και για την κοινότητα.

Έγραφα προχθές, πως τα τεστ αντισωμάτων, είναι συχνά ανακριβή και πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν ένα θετικό αποτέλεσμα πράγματι σηματοδοτεί ανοσία στον κορωνοϊό. Όπως και πολλοί ηγέτες κρατών, ο κ. Cuomo, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ελπίζει ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντισωμάτων μεγάλης κλίμακας, μπορούν να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις σχετικά με την οικονομία.

Τα αποτελέσματα των εγκύρων τεστ αντισωμάτων θα δράσουν επικουρικά στο χειρισμό του μεγέθους και της φύσης της πανδημίας. Όπως και άλλοι παράγοντες όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και οι θάνατοι. Η προστασία των ευπαθών πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη στη διαχείριση μιας υγειονομικής κρίσης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Ο άλλοτε βαθυ ΠΑΣΟΚ…

    ..και κολλητος του ΓΑΠ εχει παντα γνωμη και αξιοποιείται.!! Βλεπεις χαθηκαν οι νεοδημοκράτες πλεον !!!

  2. avatar Parta3mou

    Άιντε από κει ρε [...]!!! Αύριο θα μας πεις πως μόνο ο εμβολιασμός του μπιλ γκειτς με τσιπάκι-ηλεκτρονικό διαβατήριο είναι ασφαλές. [...]!!!

  3. avatar John From NY

    Όχι άλλο κάρβουνο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει