Μία γυναίκα που εργάζεται ως ξεναγός σε τουριστικό λεωφορείο στην Ιαπωνία βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK που επικαλείται την επαρχιακή κυβέρνηση της Οσάκα.

Η γυναίκα, κάτοικος της πόλης Οσάκα, εργάστηκε στο ίδιο λεωφορείο με τον οδηγό η μόλυνση του οποίου από τον ιό επιβεβαιώθηκε χθες, Τρίτη, ανέφερε η ίδια πηγή. Το λεωφορείο μετέφερε τουρίστες από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, και ο οδηγός ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα ενδεχόμενης μετάδοσης του ιού εντός της Ιαπωνίας.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, που είχε ως θέμα τα μέτρα προφύλαξης από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από την πνευμονία που προκαλεί η μετάδοση του κοροναϊού, ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

Αναφερόμενος στον νέο κοροναϊό , ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι «η ιδιομορφία του συνίσταται στο ότι συνιστά ένα νέο φαινόμενο και το ζήτημα βρίσκεται στο κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», όπως μεταδίδει το TASS και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο και η επικεφαλής της κρατικής επιτροπής ελέγχου καταναλωτικών αγαθών (Rospotrebnadzor), από τους οποίους ζήτησε να τον ενημερώσουν για το πώς διαμορφώνεται στην Ρωσία η κατάσταση με την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Περιστατικά μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό στην Ρωσία δεν έχουν εντοπισθεί, αλλά ο κίνδυνος να «εισβάλει» στην χώρα υπάρχει, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα κατά την διάρκεια της σύσκεψης μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με την Γκόλικοβα, «η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα». «Ήδη βρισκόμαστε κοντά στην παρασκευή εμβολίου κατά του κοροναϊού και για τον σκοπό αυτό εργάζονται (οι επιστήμονες) και στο ινστιτούτο ‘Βέκτορ’ στο Νοβοσιμπίρσκ (ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά ινστιτούτα βιολογικών ερευνών και βιοτεχνολογίας της Ρωσίας)». Η Γκόλικοβα επεσήμανε ότι «από τους ελέγχους που έγιναν εντοπίσθηκαν 139 ασθενείς, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν είναι φορέας του κοροναϊού».

Εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας, προβλέπουν ότι ο κοροναϊός ενδέχεται να εμφανισθεί στην Ρωσία τον Φεβρουάριο, γράφει η εφημερίδα RBK.

ΠΟΥ: Εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν εάν θα απομακρύνουν πολίτες

Εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν εάν θα απομακρύνουν τους υπηκόους τους από την Ουχάν, την κινεζική πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς και υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι συζήτησαν μέτρα στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εναλλακτικών ως προς την απομάκρυνση αλλοδαπών «εάν υπάρχουν τρόποι να φιλοξενηθούν και να προστατευθεί η υγεία τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Γιασάρεβιτς στο Reuters.

«Εάν οι χώρες θέλουν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από την Ουχάν, η θέση του ΠΟΥ είναι ότι πρόκειται για ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσουν οι κυβερνήσεις τους», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερώτημα που του τέθηκε.