Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα διατρέχουν τα παιδιά που ζουν σε σπίτια με δάπεδα PVC, σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων. Στα παιδιά αυτά παρατηρήθηκε αυξημένη πρόσληψη φθαλικών, ουσιών που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές  στα υλικά PVC.

Αν μάλιστα είναι ανεπαρκής και ο εξαερισμός, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα εισπνεόμενου οξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι ένας δείκτης φλεγμονής του αναπνευστικού αλλά και ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη άσθματος.

Τα δάπεδα από PVC εμπλέκονται στην εκπομπή των αποκαλούμενων ενδοκρινικών διαταρακτών (εξωγενείς ουσίες που ενεργούν όπως οι ορμόνες στο σώμα και αναστατώνουν τη φυσιολογική λειτουργία των ενδογενών ορμονών). Οι μελέτες συνδέουν τους ενδοκρινείς διαταράκτες με δυσμενείς βιολογικές συνέπειες στα ζώα, γεγονός που εμπνέει ανησυχία καθώς ενδέχεται να υπάρξουν παρόμοιες συνέπειες και στους ανθρώπους μετά από συνεχή χαμηλού επιπέδου έκθεση.

Η συγκεκριμένη έρευνα είχε ως δείγμα 1210 βρέφη μεταξύ 2-6 μηνών. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, προηγούμενες μελέτες έδειξαν συσχέτιση του δαπέδου PVC με το άσθμα, ειδικά όταν ο εξαερισμός είναι ανεπαρκής. Η μελέτη που έγινε στο Ερευνητικό Κέντρο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Karlstad έδειξε ότι τα επίπεδα εισπνεόμενου οξειδίου του αζώτου σε συνθήκες ανεπαρκούς εξαερισμού ήταν σαφώς υψηλότερα και για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε αυξημένη πρόσληψη φθαλικών σε παιδιά των οποίων τα δωμάτια είχαν δάπεδα PVC

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.