Κοντά στη δημιουργία ενός επαναστατικού τεστ που θα προβλέπει την επικίνδυνη επιπλοκή της προεκλαμψίας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σώζοντας τη ζωή χιλιάδων γυναικών, βρίσκονται οι επιστήμονες.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά, ανακάλυψαν έναν διαγωνιστικό έλεγχο που μπορεί να προβλέψει ποιες γυναίκες θα παρουσιάσουν προεκλαμψία, εβδομάδες πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Οι ερευνητές βρήκαν 45 διαφορετικές ουσίες (οργανικά μόρια) που συνδέονται με τον μεταβολισμό και είναι διαφορετικές στις γυναίκες που πρόκειται να εμφανίσουν την επιπλοκή. Τελικά, κατέληξαν σε 14 σάκχαρα, λιπίδια και αμινοξέα που είναι αρκετά διαφορετικά στις περισσότερες γυναίκες (το 90%) που θα εμφανίσουν την επιπλοκή.

Οι ουσίες αυτές μπορούν πλέον να αποτελέσουν τη βάση για ένα διαγνωστικό τεστ, που θα αποτελεί μια μορφή «μεταβολικού δαχτυλικού αποτυπώματος». Το ποσοστό λανθασμένης εκτίμησης, προς το παρόν, φτάνει το 24%, δηλαδή 24 στις 100 γυναίκες που διαγιγνώσκονται με μελλοντική προεκλαμψία, τελικά δεν θα την πάθουν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τον καθηγητή Φίλιπ Μπέικερ και παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό «Hypertension».