Οι γυναίκες που γυμνάζονται, ίσως πρέπει να αποφεύγουν την προπόνηση την εβδομάδα πριν από την έμμηνο ρύση, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού, συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως διαπίστωσαν, οι νευρικές ίνες γύρω από τους μυς των γονάτων ενεργοποιούνται περισσότερο στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας απ’ ό,τι νωρίτερα ή αργότερα στον έμμηνο κύκλο.

Οι ερευνητές λένε πως η διαφοροποίηση αυτή μπορεί να επηρεάσει την σταθερότητα της αρθρώσεως του γόνατος, καθιστώντας την έτσι πιο ευάλωτη στους τραυματισμούς.

Οι τραυματισμοί των γονάτων είναι πιο συχνοί στις ασκούμενες γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, ιδίως σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, που εμπεριέχουν στροφές των γονάτων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν επίσης δείξεις ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν ρήξεις συνδέσμων και χρόνιο πόνο.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, και το πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας, θέλησαν να μάθουν εάν μπορεί στο πρόβλημα να συμμετέχουν οι ορμονικές διακυμάνσεις του έμμηνου κύκλου, επηρεάζοντας τα νεύρα που ελέγχουν τους μυς.

Έτσι, επιστράτευσαν εθελόντριες ηλικίας 19 έως 35 ετών και κατέγραψαν τον έμμηνο κύκλο τους, μετρώντας την θερμοκρασία τους κάθε πρωί.

Όπως εξηγούν, η σωματική θερμοκρασία αυξάνεται ελαφρώς μετά την ωορρηξία και μειώνεται θεαματικά λίγο πριν από την έναρξη του νέου κύκλου (σ.σ. ο έμμηνος κύκλος αρχίζει την πρώτη ημέρα της περιόδου).

Τα ορμονικά επίπεδα επίσης παρουσιάζουν διακυμάνσεις στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, με την προγεστερόνη και τα οιστρογόνα να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα πριν από την εμμηνόρροια.

Οι επιστήμονες μετρούσαν επίσης την νευρική δραστηριότητα στα γόνατα των γυναικών, εισάγοντας ένα λεπτό ηλεκτρόδιο σε δύο μυς των γονάτων και κάνοντας μετρήσεις ενόσω οι εθελόντριες εκτελούσαν απλές εκτάσεις των γονάτων.

Τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων έδειξαν ότι από το τέλος της τρίτης εβδομάδας του έμμηνου κύκλου, η ηλεκτρική δραστηριότητα στους μυς των γονάτων αυξανόταν θεαματικά.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το μοτίβο της μυϊκής ενεργοποίησης αλλάζει αναλόγως με το στάδιο του εμμήνου κύκλου, με τις παρατηρούμενες αλλαγές να αυξάνουν τις πιθανότητες τραυματισμού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Τέναν, από το πανεπιστήμιο του Τέξας.

Ωστόσο πρόσθεσε πως πρέπει τώρα να διεξαχθεί περαιτέρω μελέτη, για να συγκριθούν τα ποσοστά τραυματισμών με τα στάδια του εμμήνου κύκλου.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο συνέδριο Ολοκληρωμένης Βιολογίας της Ασκήσεως που διοργανώνει η Αμερικανική Εταιρεία Φυσιολογίας (APS) στο Κολοράντο.