Τα ασθενοφόρα αργούν να φτάσουν στις φτωχές γειτονιές

Ο χρόνος αντίδρασης επηρεάζεται από το εισοδηματικό επίπεδο της περιοχής


ΥΓΕΙΑ
10:25
05/12/2018
Τα ασθενοφόρα αργούν να φτάσουν στις φτωχές γειτονιές
2
loading

Η γειτονιά που ζει ένας ασθενής φαίνεται ότι έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα έρχεται ένα ασθενοφόρο όταν χρειαστεί.

Τα ασθενοφόρα κάνουν -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- περίπου τέσσερα λεπτά περισσότερα για να φθάσουν στο περιστατικό αν αυτό βρίσκεται σε χαμηλού εισοδήματος γειτονιά, από ό,τι σε μια πλούσια περιοχή.

Είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί σε εθνικό επίπεδο την ανταπόκριση των ασθενοφόρων του αμερικανικού «911» (του αντίστοιχου «166» του ΕΚΑΒ στην Ελλάδα) και συγκρίνει τους χρόνους αντίδρασης ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο της περιοχής όπου έχει συμβεί το περιστατικό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής Ρένι Χσία, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open» ανέλυσαν 63.600 περιστατικά εμφράγματος και καρδιακής ανακοπής, στα οποία κλήθηκαν επειγόντως ασθενοφόρα. Οι ασθενείς είχαν μέση ηλικία 60 ετών.

«Σε τέτοια περιστατικά και το παραμικρό λεπτό μετράει. Βρήκαμε ότι οι χρόνοι αντίδρασης των ασθενοφόρων ήταν κατά μέσο όρο 10% μεγαλύτεροι στις φτωχότερες γειτονιές. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των φτωχών ασθενών» δήλωσε η Χσία.

Ο μέσος χρόνος αντίδρασης του ασθενοφόρου, από τη στιγμή της κλήσης έως την άφιξη στο σημείο του περιστατικού, ήταν κατά μέσο όρο 37,5 λεπτά στις περιοχές με το υψηλότερο εισόδημα, έναντι 43 λεπτών στις περιοχές με το χαμηλότερο μέσο εισόδημα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Μστ

  Χθες που κάποιος ξένος επίσημος βρισκόταν στη μεγαλη βρετάνια (με κλειστό το σύνταγμα), υπήρχε ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μόνιμα παρκαρισμένο για ώρες έξω από τη μεγάλη Βρετάνια...και γω ρωτάω γιατί αυτό το ασθενοφόρο να μη βρίσκεται στο δρόμο όπου θα μπορούσε να σώσει τη ζωή κάποιου ανθρώπου που θα το είχε πραγματικά ανάγκη..?? έχει μεγαλύτερη αξία η ζωή ενός πλούσιου, από τη ζωή ενός φτωχού..??

  1. avatar τριαλαρο

   έχεις προσπαθήσει ποτέ να πάρεις το ΕΚΑΒ τηλ. και ας έχουν όλα τα οχήματα??
   Προσπάθησε να πας με το αμάξι σου ή να σε πάει κάποιος γείτονας, πιο γρήγορα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει