Οι γυναίκες πλήττονται πολύ περισσότερο από το AIDS σε σχέση με τους άνδρες παγκοσμίως και είναι οι πιο ευάλωτες στον ιό HIV, ανακοίνωσαν εμπειρογνώμονες κατά την 19η διεθνή διάσκεψη για τη μάστιγα, ζητώντας την ανάληψη τολμηρής δράσης.

Σε παγκόσμια κλίμακα τα ποσοστά της λοίμωξης στις νέες γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι διπλάσια σε σχέση με των ανδρών της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS και τον ιό HIV που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα: το 63% όλων των νέων αυτής της ηλικιακής ομάδας που ζει με τον ιό, είναι γυναίκες.

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι 1,2 εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια προσβλήθηκαν το 2011, η πλειοψηφία αυτών στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες με μεσαίο εισόδημα.

Η λοίμωξη από τον ιό HIV είναι επίσης η βασική αιτία θανάτου στις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποιίας.

«Δεν μπορούμε καν να αρχίσουμε να μιλάμε για εξάλειψη της νόσου, ενώ ένα επίσης μεγάλο μέρος των συνεπειών της επιδημίας του AIDS και του HIV που το προκαλεί, εξακολουθεί να πλήττει το ίδιο βαριά τις γυναίκες», δήλωσε η δρ Νταϊάν Χάβλιρ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο η οποία συμπροεδρεύει της διεθνούς διάσκεψης.

Η διάσκεψη άρχισε την Κυριακή και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20.000 συνέδρων από 190 χώρες.

«Η μεγάλη πρόοδος στην οποία συμβάλαμε για τον περιορισμό της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί στις εγκύους με τα αντιρετροϊκά φάρμακα, πρέπει να σημειωθεί και σε άλλα πεδία για να μειώσουμε τις διαστάσεις αυτής της επιδημίας», τόνισε.

«Για το λόγο αυτό, νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη με αντιρετροϊκά φάρμακα και μικροβιοκτόνα θα είναι σημαντικές», επισήμανε.

Γενικά, οι γυναίκες έχουν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε σχέση με τους άνδρες κατά τις ετεροφυλικές σχέσεις χωρίς προφυλακτικό, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Σε πολλές χώρες οι γυναίκες δεν τολμούν καν να ζητήσουν από τον σύντροφό τους να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό και αυτές είναι επίσης πιο συχνά θύματα σεξουαλικού εξαναγκασμού.

Ανισότητα μεταξύ των φύλων και βλαβερά ήθη

Για την Γκίτα Ράο Γκούπτα, την υποδιευθύντρια της UNICEF «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, καθώς τα επίπεδα της λοίμωξης παραμένουν επιμόνως υψηλά στους εφήβους, κυρίως στα κορίτσια».

Σε 2,2 εκατομμύρια εφήβους που ζούσαν με το AIDS στον κόσμο το 2011, το 1,3 εκατομμύριο ήταν κορίτσια. «Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν κοινωνικούς κανόνες ευρέως διαδεδομένους που διαιωνίζουν την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων και βλαβερά ήθη όπως ο εξαναγκαστικός γάμος στα κορίτσια από την παιδική ηλικία, η πορνεία, η σεξουαλική βία που καθιστούν περισότερο ευάλωτες τις έφηβες», δήλωσε η Ρούπτα.

Στις ΗΠΑ που φιλοξενούν για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια τη διάσκεψη, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, οι μαύρες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία μετά τους αφροαμερικανούς ομοφυλόφιλους.

Έτσι σε εθνικό επίπεδο, οι μαύρες διατρέχουν 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό σε σχέση με τις λευκές, σύμφωνα με την Βιρτζίνια Φιλντς, την πρόεδρο της National Black Leadership Commission για το AIDS στις ΗΠΑ.