Ενα αντιβιοτικό για την αντιμετώπιση παθήσεων και βακτηριδιακών μολύνσεων που προκαλεί η βλαβερή ακτινοβολία δοκιμάζουν επιστήμονες στην Αμερική. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέπτυξαν μια θεραπευτική μέθοδο με τη χρήση αντιβιοτικών, η οποία μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί σε 1.200 εθελοντές, υγιείς και αρρώστους, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η θεραπεία βασίζεται σε δύο τύπους αντιβιοτικών, το φυσικό αντιβιοτικό BPI και μια ουσία που ανήκει στις φθοριοκινολόνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για τη θεραπεία της φυματίωσης. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Οφερ Λέβι, το BPI είναι μια ουσία με αντιβιοτική δράση που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα των μικροβίων, αποτρέποντας την εμφάνιση λοιμώξεων. Ωστόσο η έκθεση σε επικίνδυνη ακτινοβολία καταστρέφει τα αιμοσφαίρια που την περιέχουν, με αποτέλεσμα να πέφτει η άμυνα του οργανισμού.

Οι δύο ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στη συνδυαστική θεραπεία είναι ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα της έλλειψης σκευασμάτων για την αντιμετώπιση τέτοιων ασθενειών.

Πηγή: ygeianews.gr