Μια έρευνα που έγινε στην Αμερική συσχετίζει τον σεξουαλικό προσανατολισμό με την κατάσταση της υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκίλμπερτ Γκονζάλες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 άτομα με μέση ηλικία 47 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι ομοφυλόφιλοι «είναι πιθανότερο να αναφέρουν μειωμένη σωματική και ψυχική υγεία, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και συχνή χρήση τσιγάρων, πιθανώς ως συνέπεια του στρες που βιώνουν λόγω των διακρίσεων σε βάρος τους». Οι διαφορές αφορούν κυρίως την ψυχική και πολύ λιγότερο τη σωματική υγεία.

Οι λεσβίες είναι 91% πιθανότερο να έχουν γενικότερα χειρότερη υγεία και 51% πιθανότερο να έχουν πολλαπλές χρόνιες παθήσεις σε σχέση με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες, ενώ για τις αμφιφυλόφιλες ο κίνδυνος είναι υπερδιπλάσιος.

Ενώ οι γκέι και οι λεσβίες εμφανίζουν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με τους στρέιτ, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους μπαϊσέξουαλ, σύμφωνα με την έρευνα. Έτσι ενώ το 17% των ετεροφυλόφιλων ανδρών ανέφερε τούλαχιστον μέτριας έντασης ψυχολογικό στρες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 26% για τους ομοφυλόφιλους άνδρες και 40% για τους αμφιφυλόφιλους.

Παρόμοια εικόνα προκύπτει στις γυναίκες, με τα σχετικά ποσοστά τουλάχιστον μέτριου στρες να είναι 22% στις ετεροφυλόφιλες, 28% στις λεσβίες και 46% στις αμφισεξουαλικές.

Οι αμφιφυλόφιλοι είναι επίσης οι χειρότεροι πότες από όλους με ποσοστό 11% να κάνουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, έναντι 5,7% των στρέιτ και 5,1% των γκέι. Η ίδια περίπου απόκλιση εμφανίζεται στο τσιγάρο, με τους αμφιφυλόφιλους να είναι οι πιο θεριακλήδες (9,3%) και να ακολουθούν οι ομοφυλόφιλοι (6,2%) και οι ετεροφυλόφιλοι (6%).

Μεταξύ των γυναικών, οι αμφιφυλόφιλες είναι αυτές που καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ (12%), έναντι των λεσβιών (9%) και των ετεροφυλόφιλων (5 %). Στο κάπνισμα, οι λεσβίες περιλαμβάνουν περισσότερες «βαριές» καπνίστριες (5,2%) έναντι 4,2% των αμφιφυλόφιλων και 3,4% των «στρέιτ» γυναικών.

Όπως είπε ο Γκονζάλες, οι ανισότητες στην υγεία πιθανότατα οφείλονται στο στρες που νιώθουν οι μειονότητες, πράγμα που επιδεινώνεται στην περίπτωση των αμφισεξουαλικών ατόμων, τα οποία μπορεί να μην γίνονται αποδεκτά ούτε από την κοινότητα των ομοφυλοφίλων.

Αν και δεν έχουν υπάρξει πολλές μελέτες ειδικά για τους αμφιφυλόφιλους, οι έως τώρα ενδείξεις, που επιβεβαιώνονται από τη νέα έρευνα, είναι ότι πιθανώς αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα υγείας από όλους.

Εκτός του στρες λόγω των διακρίσεων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων μπορεί να επιδρά αρνητικά στην υγεία τους με διάφορους τρόπους. Οι ανισότητες στην υγεία μεταξύ ετεροφυλοφίλων-ομοφυλοφίλων αναμένεται να μειώνονται, όσο περισσότερο οι σεξουαλικές μειονότητες γίνονται κοινωνικά αποδεκτές.