Μετά την τηλεμαχία των αρχηγών των κομμάτων εκπρόσωποι πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο χώρο της υγείας, συμμετέχοντας σε ένα debate, που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο Σάκης Παπαδόπουλος εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., χαρακτήρισε εφιαλτικές τις μνημονιακές επιπτώσεις στην υγεία, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι επιβαρύνσεις από το τρίτο μνημόνιο, δεν εμποδίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Σχετικά με την άντληση εσόδων πρότεινε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα που απέφευγαν να συμβάλλουν στα έσοδα του κράτους ή κατασπαταλούσαν δημόσιους πόρους.

Αναφορικά με την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ο σχεδιασμός, όπως διευκρίνισε, περιλαμβάνει τις δομές στις γειτονιές, τη συγκρότηση Αστικών Κέντρων Υγείας και το συνολικό αναπροσανατολισμό του συστήματος προς την πρόληψη. Σχετικά με την πολιτική για το φάρμακο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με θεραπευτικά πρωτόκολλα και τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας, καθώς και την συγκρότηση εθνικής φαρμακαποθήκης και μονάδας παραγωγής υγειονομικού υλικού παράλληλα με τη στήριξη των ελληνικών εταιριών παραγωγής ποιοτικών και φθηνών γενοσήμων.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη στελέχωσης όλων των νοσοκομείων με βάση τον υγειονομικό χάρτη και πλήρη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των νησιωτικών περιοχών ώστε να αξιοποιηθούν οι νέοι γιατροί.

Από πλευράς του, ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, εκπρόσωπος της Ν.Δ., επεσήμανε ότι μεγάλος μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί στον τομέα της υγείας αλλά, όπως τόνισε, επιβάλλεται να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότησή του  συστήματος υγείας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κατάσταση διαταράχθηκε. Για το λόγο αυτό ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν νέα χρηματοδοτικά μοντέλα που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του συστήματος και ειδικά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Επίσης ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε «στο ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που νομοθετήθηκε», αλλά, όπως είπε, τους τελευταίους μήνες έχει εγκαταλειφθεί ενώ για το ΕΣΥ, τόνισε ότι έχει «γεράσει» και επιβάλλεται η ανανέωσή του τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Τέλος, συμπλήρωσε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της επείγουσας ιατρικής και της μετανοσοκομειακής φροντίδας.

Την ανάγκη καταργηθεί το μνημόνιο που οφείλεται σε ένα επαχθές χρέος ώστε να υπάρξει οποιαδήποτε προοπτική υπογράμμισε ο Μιχάλης Μπέλτσιος, εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας.

Ο κ. Μπέλτσιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός δημόσιου συστήματος που θα στηρίζεται, σε δίκαιη κατανομή των βαρών ενώ χαρακτήρισε την ΠΦΥ, ως βάση του συστήματος υγείας και διευκρίνισε ότι η ΛΑΕ είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας εθνικής φαρμακοβιομηχανίας και Δημόσιας φαρμακαποθήκης, και τόνισε την ανάγκη για καταπολέμηση της διαφθοράς και χρηματοδότησης του ΕΣΥ, μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ουσιαστικής σημασίας, χαρακτήρισε τέλος, τα θεσμικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους γιατρούς ώστε να στελεχώσουν τα νησιά.

Για επικείμενο «τσουνάμι» μέτρων που θα ισοπεδώσει τα πάντα στο χώρο της υγείας  έκανε λόγο ο Ηλίας Σιώρας, εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε., καλώντας παράλληλα σε «συσπείρωση και αντίσταση για να μην εφαρμοστούν οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές». Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, «απαράδεκτη την αύξηση της εισφοράς, για την υγεία στους συνταξιούχους που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο».

Σχετικά με την ΠΦΥ, διευκρίνισε ότι θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας και τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος, για επιχειρηματική δράση, στο χώρο της υγείας. Παράλληλα ο κ. Σιώρας επισήμανε την ανάγκη να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, με μόνιμο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, με βάση τον υγειονομικό χάρτη.

Για το τέλος ο κ. Βασιλης Λαοπόδης, εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπογράμμισε την ανάγκη να διασωθεί το κοινωνικό κράτος που καταρρέει λόγω της υποχρηματοδότησης και να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός των προσλήψεων και η μείωση των δαπανών.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν τεχνικές αναδιανομής που θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση του συστήματος, καθώς και στην υπερπαραγωγή του ιατρικού δυναμικού που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τονίζοντας την ανάγκη για ένα οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, μίλησε και για την στελέχωση των Κέντρων υγείας και των πολυϊατρείων, με ορθολογικό τρόπο με βάση τον χάρτη υγείας.

Σχετικά με την πολιτική για το φάρμακο ανέφερε ότι θα πρέπει η κλινική έρευνα των φαρμάκων, να αξιοποιηθεί από τα νοσοκομεία για την εξασφάλιση πόρων ενώ έκανε λόγο και για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην ιατρική εκπαίδευση, με την εισαγωγή νέων ειδικοτήτων, όπως οι μάνατζερ υγείας.

Συντονιστής του εν λόγω debate, ήταν ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ανέφερε πως «η υγεία τον τελευταίο καιρό έχει υποστεί τα δεινά που έχει υποστεί και η χώρα μας». Όπως υποστήριξε ο κ. Πατούλης «έχουμε μείνει πολύ πίσω στις μεταρρυθμίσεις, το δημόσιο σύστημα υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέουν, οι ανασφάλιστοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι στο έλεος του Θεού ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές της χώρας έχουν εγκαταλειφθεί».

«Ο χώρος της υγείας, έχει ανάγκη από όραμα, εξορθολογισμό, μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση του επιστημονικού μας δυναμικού. Παράλληλα θα πρέπει να δώσουμε μάχη, να πείσουμε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , για την ανάγκη θέσπισης της Κάρτας Υγείας, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των χωρών. Όλοι ξέρουμε τι υγεία θέλουμε, το θέμα είναι πως θα το πετύχουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. .