Ο διατροφικός μύθος των «απαγορευμένων» τροφίμων στη δίαιτα

Εμποδίζεται αντί να διευκολύνεται η απώλεια βάρους


ΥΓΕΙΑ
13:23
29/07/2015
Ο διατροφικός μύθος των «απαγορευμένων» τροφίμων στη δίαιτα
1
loading

Ζάχαρη, γλυκά, μπανάνα, ψωμί και ζυμαρικά είναι μερικά μόνο από τα τρόφιμα που πολλοί χαρακτηρίζουν ως «απαγορευμένα» όταν βρίσκονται σε δίαιτα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν ακόμη διατροφικό μύθο, ο οποίος όχι μόνο δε συμβάλλει στην επίτευξη απώλειας βάρους, αλλά μπορεί και να την εμποδίσει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως μια δίαιτα απώλειας βάρους δε διαφέρει πρακτικά από ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής και δε θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη αποκλεισμό τροφίμων ή ομάδων τροφίμων. Άλλωστε, δεν είναι τα τρόφιμα εκείνα που «παχαίνουν» ή «αδυνατίζουν», αλλά το ισοζύγιο ενέργειας. Με λίγα λόγια, η διαφορά μεταξύ ενεργειακής πρόσληψης και ενεργειακής δαπάνης είναι εκείνη που καθορίζει εάν θα επέλθει μεταβολή στο σωματικό βάρος.

Από την άλλη, ο αποκλεισμός τροφίμων μπορεί τελικά να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός μονότονου διατροφικού πλάνου, το οποίο είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, προκειμένου να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ακόμη, η «απαγόρευση» κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων είναι πιθανό να αυξήσει την επιθυμία του ατόμου για αυτά, δυσκολεύοντας την τήρηση της δίαιτας ή οδηγώντας σε υπερκατανάλωσή τους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει επαναπρόσληψη μέρους ή του συνόλου του απολεσθέντος βάρους.

Τέλος, η αποχή από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια της δίαιτας, στερεί από το άτομο τη δυνατότητα να «εκπαιδευτεί» ως προς τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσής τους, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους.

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν υπάρχουν «απαγορευμένα» τρόφιμα σε μια δίαιτα, παρά μόνο «λάθος» ποσότητες. Και αυτό, γιατί η ποσότητα κατανάλωσης ενός τροφίμου είναι ο κύριος παράγοντας που θα προσδιορίσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Συνεπώς, μην αποκλείετε τρόφιμα από τη δίαιτά σας, παρά φροντίστε να τηρείτε τον κανόνα του μέτρου.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως το μέτρο, η ποικιλία και η ισορροπία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, το οποίο θα συμβάλλει στη μακροχρόνια και αποτελεσματική διαχείριση του βάρους αλλά και τη διατήρηση της υγείας σας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar D1M1TR1SS

    "Άλλωστε, δεν είναι τα τρόφιμα εκείνα που «παχαίνουν» ή «αδυνατίζουν», αλλά το ισοζύγιο ενέργειας."

    μάιστα....εξήγησέ μας τώρα πώς δουλεύουν οι πρωτεϊνικές δίαιτές (πχ Dukan) που αποκλείουν ολόκληρες διατροφικές ομάδες τροφίμων και μπορείς να καταναλώνεις τεράστιες ποσότητες από άλλες.... Πού στο καλό πάει εκείνο το ισοζύγιο ενέργειας όταν ημερησίως χλαπακιάζω 5 μπριζόλες, τρώω 1 λίτρο γαλακτοκομικών (2%-4%) και χάνω 300γρ σωματικού βάρους... Εκτός αν τα 12 κιλά που έχω χάσει σε 2 1/2 μήνες είναι μόνο υγρά....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει