Προβληματισμό προκαλούν τα αυξημένα ποσοστά των παιδιών με χαμηλό βάρος, σύμφωνα με νέα έρευνα, που βγήκε στη δημοσιότητα και αφορούσε σε δείγμα 928 ατόμων. Στην έρευνα συμμετείχαν νέοι, φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης καθώς και σπουδαστές ΙΕΚ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από σπουδαστές των ΙΕΚ ΞΥΝΗ υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2010.

Το fast food προτιμούν οι νέοι από το μαγειρευτό φαγητό σε ποσοστό, που αγγίζει το 88%. Ωστόσο, εφτά στους δέκα δηλώνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, παρ’ ότι οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν λόγω του μειωμένου χρόνου που διαθέτουν. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα νέους παρουσιάζουν διαταραχές βάρους και από αυτούς το 22,66% είναι παχύσαρκοι, ενώ το 17,3% λιποβαρείς.

Ένα υψηλό ποσοστό ύψους 33,33% των ερωτηθέντων δεν έδωσαν πλήρη στοιχεία για το ύψος, την ηλικία και κυρίως για το βάρος τους, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό, για μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων νευρικής ανορεξίας.

Συνολικά από τα 300 άτομα, που συμπλήρωσαν το βάρος και το ύψος τους βρέθηκε πως το 60,33% είχαν φυσιολογικό βάρος, το 17% ήταν λιποβαρή και το 22,66 ήταν παχύσαρκα εκ των οποίων 17,33 % εμφάνιζαν 1ου βαθμού παχυσαρκία, το 4,66 % 2ου βαθμού και το 0,66% 3ου βαθμού παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι νέοι είναι ενημερωμένοι σε ποσοστό 57% σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή, ενώ ποσοστό 43% δεν ενημερώνονται. Το 70% δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, ενώ το 30% δεν το επιθυμούν.