Η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής ρουτίνας προπόνησης προϋποθέτει την προσεκτική εξέταση της σειράς με την οποία εκτελούνται οι διάφορες ασκήσεις. Ενώ τόσο η αεροβική προπόνηση όσο και η προπόνηση με βάρη προσφέρουν μοναδικά οφέλη, υπάρχει μια κρυφή συμφωνία μεταξύ των ειδικών της γυμναστικής ότι η ενσωμάτωση της καρδιαγγειακής άσκησης μετά την προπόνηση με βάρη μπορεί να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Ένα πρωταρχικό πλεονέκτημα του να κάνεις την καρδιακή άσκηση μετά την προπόνηση με βάρη σχετίζεται με τη χρήση της ενέργειας. Όταν ασχολείσαι πρώτα με την προπόνηση με βάρη, το σώμα σου αξιοποιεί τα αποθέματα γλυκογόνου για την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να σηκώσεις βάρη και να χτίσεις μυς. Στη συνέχεια, η μετάβαση στην αεροβική προπόνηση επιτρέπει στο σώμα σου να μετατοπίσει την πηγή ενέργειάς του στο αποθηκευμένο λίπος, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες καύσης λίπους. Αυτή η στρατηγική αλληλουχία προάγει την αποτελεσματική “χρήση” του λίπους, καθιστώντας την αποτελεσματική στρατηγική για όσους στοχεύουν στην αποβολή του περιττού σωματικού λίπους.

Επιπλέον, η προπόνηση με βάρη στοχεύει κυρίως στο αναερόβιο ενεργειακό σύστημα, εστιάζοντας σε σύντομες εκρήξεις έντονης προσπάθειας. Από την άλλη πλευρά, η καρδιαγγειακή άσκηση αφορά κυρίως το αερόβιο σύστημα, το οποίο απαιτεί συνεχή προσπάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τοποθετώντας την προπόνηση με βάρη πριν από την καρδιοκίνηση, μπορείς να βελτιστοποιήσεις τη χρήση και των δύο ενεργειακών συστημάτων, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προπόνηση.

H καρδιοαναπνευστική προπόνηση μετά την προπόνηση με βάρη μπορεί επίσης να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της καρδιαγγειακής σας προπόνησης. Μετά από μια απαιτητική προπόνηση με βάρη, ο καρδιακός σου ρυθμός είναι ήδη αυξημένος, παρέχοντας μια ομαλότερη μετάβαση στις αεροβικές ασκήσεις. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αποδοτική και αποτελεσματική καρδιολογική συνεδρία, καθώς το σώμα σου βρίσκεται ήδη σε αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι η πρόληψη τραυματισμών. Η προπόνηση με βάρη θέτει υψηλές απαιτήσεις στους μύες και τις αρθρώσεις σου και η ενασχόληση με αερόβιες ασκήσεις αμέσως μετά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη φόρμα σου και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών. Δίνοντας προτεραιότητα στην προπόνηση με βάρη και αφήνοντας την αεροβική για το τελευταίο μέρος της προπόνησής σου, επιτρέπεις στους μύες να προσαρμοστούν και να δυναμώσουν, μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμών κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.