Όταν πρόκειται για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της γεύσης των αγαπημένων μας τροφίμων, το ψυγείο είναι συχνά η συσκευή που χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για ψυχρή αποθήκευση. Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αλλοιώνται σε γεύση, υφή και θρεπτική αξία όταν διατηρούνται στο ψυγείο.

Ακολουθεί ένας οδηγός για τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να… βρουν το δρόμο τους για το ψυγείο σου.

Ντομάτες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στο ψυγείο μπορούν να αλλοιώσουν την υφή και τη γεύση των ντοματών. Κράτησε τις στον πάγκο, κατά προτίμηση σε μπολ ή καλάθι.

Πατάτες

Η αποθήκευση των πατατών στο ψυγείο μπορεί να προκαλέσει τη μετατροπή των αμύλων επηρεάζοντας τη γεύση και την υφή τους. Αντ’ αυτού, αποθηκεύσαι τις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από κρεμμύδια.

Κρεμμύδια

Η υγρασία στο ψυγείο μπορεί να κάνει τα κρεμμύδια μαλακά και μουχλιασμένα. Τα κρεμμύδια τα πάνε καλύτερα σε ένα δροσερό, ξηρό περιβάλλον με καλή κυκλοφορία του αέρα.

Σκόρδο

Η ψύξη μπορεί να προκαλέσει το σκόρδο να βλαστήσει και να γίνει λαστιχένιο. Αποθήκευσε το σκόρδο σε δροσερό, ξηρό μέρος με καλό εξαερισμό, όπως μια σακούλα ή ένα καλάθι με πλέγμα.

Αβοκάντο

Ενώ συνηθίζεται να ωριμάζουν τα αβοκάντο στον πάγκο, μόλις ωριμάσουν, είναι καλύτερο να τα αποθηκεύεις στο ψυγείο. Ωστόσο, αν έχεις ένα ολόκληρο, άγουρο αβοκάντο, κράτησε το έξω μέχρι να ωριμάσει.

Ψωμί

Η ψύξη του ψωμιού στο ψυγείο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αποξήρανσης. Αντ’ αυτού, αποθήκευσε το σε δροσερό, ξηρό μέρος ή κατάψυξε το για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μέλι

Το μέλι έχει φυσικά συντηρητικά και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οπότε δεν απαιτεί ψύξη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν κρυστάλλωση του μελιού, γι’ αυτό διατηρήσε το σε ένα ντουλάπι.

Καφές

Ο καφές απορροφά τις οσμές στο ψυγείο, θέτοντας σε κίνδυνο τη γεύση του. Αποθήκευσε τους κόκκους ή το κατακάθι του καφέ σε αεροστεγές δοχείο σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι.

κόκκοι καφέ

Ελαιόλαδο

Ενώ το ελαιόλαδο δεν αλλοιώνεται στο ψυγείο, μπορεί να στερεοποιηθεί και να θολώσει. Διατήρησε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από τη θερμότητα και το φως.

Πεπόνια

Τα ολόκληρα πεπόνια πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κοπούν. Μόλις κοπούν σε φέτες, βάλε στο ψυγείο τις υπόλοιπες μερίδες.