Ένα θρίλερ παίζεται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια μετά τη μαζική εισβολή στην πΓΔΜ.

Από τη μία οι Σκοπιανοί λένε επίσημα ότι επέστρεψαν στην Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες που μπήκαν στη χώρα τους χθες, ενώ από την Αθήνα τονίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα για επιστροφή των μεταναστών και των προσφύγων.

Έτσι παραμένει άγνωστο από ποια ακριβώς διαδρομή έστειλαν οι Σκοπιανοί τους μετανάστες μέσα σε ελληνικό έδαφος.

Το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε ότι χθες το απόγευμα, περίπου 1.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της πΓΔΜ εστάλησαν πίσω» (σσ στην Ελλάδα).

Νωρίτερα αξιωματούχος της αστυνομίας των Σκοπίων έλεγε στο Reuters ότι η χώρα του έστειλε πίσω τους πρόσφυγες με φορτηγά μέσα στη νύχτα.

Ταυτόχρονα αστυνομικές πηγές στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ διαψεύδουν πληροφορίες ότι επαναπροωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από την γειτονική χώρα, μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων.

Εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών Αρχών στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη και τη Φλώρινα ρωτήθηκαν από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και απάντησαν πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά.

Οπότε μένει ερώτημα αν η κυβέρνηση και η αστυνομία της πΓΔΜ αποφάσισαν να βάλουν σε φορτηγά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και να τους μεταφέρουν μέσω παράνομων οδών στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί από την πΓΔΜ προς την Ελλάδα επίσημο αίτημα για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασαν χθες τα σύνορα με τη γειτονική χώρα, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

«Για όσους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν, η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι εφόσον από την άλλη πλευρά υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, αυτό θα εξεταστεί», ξεκαθάρισε ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε: «Η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι ότι δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα. Αν υπάρχει αίτημα, θα εξεταστεί, δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός».

Ο κ. Κυρίτσης επισήμανε, επίσης, ότι έως στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε η πληροφορία ότι οι συνοριοφύλακες των Σκοπίων έστειλαν πίσω στην Ελλάδα, από την ίδια διαδρομή, 200 πρόσφυγες και μετανάστες και είπε ότι πιθανόν να τους συγχέουν με ορισμένα άτομα που εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε δύο ποταμούς επί ελληνικού εδάφους.