Μετά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που επιτέθηκαν κατά του Υπουργού Παιδείας κ. Α. Μπαλτά με αφορμή τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, σειρά είχε η ΟΝΝΕΔ που με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι δηλώσεις και οι πρωτοβουλίες του υπουργού Παιδείας προκαλούν την οργή ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

«Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαλτάς χαρακτήρισε τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία ως «χιτλερικό εγχείρημα» ενώ καταφέρθηκε και κατά όσων αριστεύουν στην ακαδημαϊκή τους πορεία. Προτίμησε να ξεκινήσει τη θητεία του απαξιώνοντας τη λειτουργία ενός ιστορικού και αποτελεσματικού θεσμού. Προτίμησε να υποβαθμίσει και να υπονομεύσει τα θετικά στοιχεία του εκπαιδευτικού συστήματος» τονίζει η ΟΝΝΕΔ.

Παράλληλα τονίζει ότι τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία υπήρξαν πυλώνας της Παιδείας για δεκαετίες. Αναβάθμισαν την εκπαίδευση και προσέφεραν χρήσιμους ανθρώπους στην κοινωνία και στην πατρίδα. Δεν είναι αυτοσκοπός η αριστεία αλλά το μέσο και η ευκαιρία για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, ιδίως για τα νέα παιδιά με οικονομικές δυσκολίες όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν.

«αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων»

«Οι νέες λογικές του Υπ. Παιδείας βρίσκονται σε ευθεία αναντιστοιχία με αυτά που θέλει και μπορεί να καταφέρει η ελληνική κοινωνία. Εκπτώσεις στην Παιδεία δεν χωρούν. Θα είμαστε απέναντι από κάθε μείωση του αριθμού των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Ούτε ένα σχολείο κλειστό. Τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία πρέπει να ενισχυθούν και να λειτουργήσουν σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο» κλείνει η ΟΝΝΕΔ.

Καλόγηρος Βασίλειος