ΟΛΜΕ: Επαναφορά της διδασκαλίας των Ιταλικών στη Β/θμια

«Το μάθημα της ιταλικής καταργήθηκε αιφνίδια και αδικαιολόγητα»


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
19:00
13/02/2015
ΟΛΜΕ: Επαναφορά της διδασκαλίας των Ιταλικών στη Β/θμια
loading

Την άμεση τροποποίηση σειράς υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου στις αρχές Μαΐου οι μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού που επιθυμούν να διδαχθούν την Ιταλική ως β’ ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο να έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την προτίμησή τους, έτσι ώστε να υπάρξει σεβασμός στην επιλογή των μαθητών και οι συνάδελφοι να διδάξουν το αντικείμενό τους και τις επόμενες σχολικές χρονιές ζητά η ΟΛΜΕ.

Στο κείμενό της παραθέτει στοιχεία για την πορεία της διδασκαλίας της Ιταλικής Γλώσσας στα σχολεία.

Συγκεκριμένα το 2005 και μέχρι το 2008, η Ιταλική εντάχθηκε στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η πιλοτική διδασκαλία της εφαρμόσθηκε με επιτυχία. Το 2006 συστάθηκε ο κλάδος ΠΕ34 και το 2008 ανακοινώθηκε η εισαγωγή της Ιταλικής γλώσσας σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας, στο πλαίσιο της παράλληλης διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας, ενώ την ίδια χρονιά διεξήχθη διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ΠΕ34.

Το ενδιαφέρον των μαθητών για την ιταλική παρουσιάσθηκε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα αυξημένο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011, η ιταλική διδάχθηκε σε περίπου 650 σχολεία, σε περίπου 30.000 μαθητές και απασχολήθηκαν 350 καθηγητές ιταλικών, μόνιμοι (31 τον αριθμό), αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Με την υπουργική απόφαση (αρ.71103/Γ2/24-06-2011 - ΦΕΚΒ΄ 1575) προστέθηκε ως προϋπόθεση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών επιλογής η ανάγκη ύπαρξης μόνιμα διορισμένου με οργανική θέση εκπαιδευτικού της γλώσσας που θα διδάσκονταν οι μαθητές.

Η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε το επόμενο σχολικό έτος, άρθηκε η προϋπόθεση κατοχής οργανικής θέσης αλλά παρέμεινε αυτή της ύπαρξης μόνιμα διορισμένου εκπαιδευτικού.

Το μάθημα της Ιταλικής καταργήθηκε αιφνίδια και αδικαιολόγητα από το ωρολόγιο πρόγραμμα Γυμνασίων και Λυκείων με την Υπουργική απόφαση με αρ. πρωτοκόλλου 115475/Γ2 της 21-08-2013.

«Με την άδικη αυτή απόφαση χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων έχασαν το δικαίωμα να διδαχθούν τη β’ ξένη γλώσσα προτίμησής τους και οι 31 μόνιμες συνάδελφοι του κλάδου ΠΕ34 έχουν θιγεί ηθικά και επαγγελματικά καθώς φέτος διδάσκουν το αντικείμενό τους μόνο στους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου και του Λυκείου» αναφέρει η ΟΛΜΕ.

Όσον αφορά τη διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, όπως έγραψε το news.gr , ο κ. Κουράκης δήλωσε στη Βουλή ότι στόχος είναι η αναβάθμιση και σταδιακή επαναφορά της διδασκαλίας περισσότερων ξένων γλωσσών στο σχολείο, σύμφωνα με παιδαγωγικά κριτήρια.

«Θέλουμε να δίδεται η δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικών γλωσσομάθειας από το δημόσιο σχολείο, έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

Καλόγηρος Βασίλειος

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει