«Ορισμένα κενά εκπαιδευτικών δεν θα καλυφθούν»

Ο Αν. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις μετεγγραφές


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
20:28
02/10/2014
«Ορισμένα κενά εκπαιδευτικών δεν θα καλυφθούν»
loading

«Υπάρχουν όμως κενά σε όλη τη χώρα και είναι κενά που ορισμένα δεν θα καλυφθούν». Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας στον ALPHA 98,9 ενώ δήλωσε ότι στα σχολεία που επισκέφτηκε στη Θεσσαλία δεν εντόπισε ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να καλύψει το σύνολο των κενών γεγονός που το είχε επισημάνει και κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Χαρακτηριστικά ο Υπουργός δήλωσε τα εξής: «Όπως έχω πει με απόλυτη ειλικρίνεια και καθόλου κυνισμό στις αρχές του σχολικού έτους, στις 11 Σεπτεμβρίου δεν μπορούμε να καλύψουμε όλα όσα προβλέπει ο νόμος και κάνουμε κινήσεις επάρκειας.

Ο κ. Λοβέρδος επεξήγησε της κινήσεις επάρκειας αναφερόμενος στις παράλληλες αναθέσεις διδασκαλίας σε συγγενή μαθήματα, μετακινήσεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών στα πλαίσια του ωραρίου τους καθώς και στην αυτοθυσία των εκπαιδευτικών.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις μετεγγραφές αποκλείοντας τη διεύρυνση τους στους υποψηφίους της κατηγορίας του 10%.

Πιο αναλυτικά έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Ανοίγουν την Πέμπτη στις 9 του μηνός και κλείνουν στις 17 οι πραγματικές αιτήσεις. Είχαμε όμως ζητήσει ενδεικτικά οι εγγραφόμενοι φοιτητές να λένε αν θέλουν να κάνουν μεταγραφή. Έτσι είχαμε κάτι σχετικά απτό, δηλαδή το πόσοι δήλωσαν ότι προτίθεται να κάνουν αίτηση και πήραμε την πρωτοβουλία να πούμε ότι οι καινούργιοι φοιτητές δεν μπορούν να μεταγραφούν στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας του. Μετεγγράφονται στην πόλη που μένουν οι γονείς σου, ή κάποιος αδελφός σου, αφού το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η φτώχεια, όχι τις επιθυμίες του καθενός.

Πρέπει να συνδυάσουμε δυο ανάγκες. Την αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά της φτώχειας, όχι της επιθυμίας του καθενός. Γιατί το πανεπιστημιακό μας σύστημα βασίζεται, οι εισαγωγικές εξετάσεις, στην επίδοση και η σχολή που θα πας και η πόλη που θα πας. Δεν θα τα καταστρέψουμε αυτά.

Λέμε ότι για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά και της δυνατότητας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να λειτουργήσουν, πρέπει να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις αφού ο νομοθέτης στις 4 Μαΐου που ψήφισε τη ρύθμιση για τις μεταγραφές, ήταν πάρα πολύ γενναιόδωρος και είπε ότι ο καθένας πηγαίνει όπου θέλει.

Μου παραπονούνται και τώρα εδώ σε ένα χωριό των Τρικάλων, ήρθε ένας κύριος και μου είπε, μα, εγώ έχω παιδί που ανήκει στο 10%. Αυτούς δηλαδή που είχαν μπει πέρσι και κράτησαν τους βαθμούς για να μπουν φέτος. Ο νόμος, λέω, δεν το προβλέπει για σας. Σας αποκλείει ρητά. Και στη Βουλή μου το έθεταν αυτό, όπως μου έθεταν και τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων που μετακινούνται και τους έλεγα ότι υπάρχει ένα θέμα. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λένε ότι για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια κάνουν τα στραβά μάτια και λένε ας πάρουμε και παραπάνω κόσμο και θα δούμε. Ας μην μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε σωστά κάτι θα κάνουμε.

Όταν όμως αυτός ο αριθμός που τους φαίνεται υπερβολικός είναι ας πούμε για ένα τμήμα που έχει 150 εισακτέους, άλλοι 200, σου λέει άμα μου στείλει 1.000 δεν θα πάρω κανέναν.

Σήκωσα τα χέρια ψηλά και θα πω αναστέλλω τη λειτουργία του. Και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει, ότι η πληθωρική παρέμβαση στις μεταγραφές, οδηγεί σε αδυναμία λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Γι’ αυτό προσπαθούμε με μέτρα να κάνουμε μια έντιμη εφαρμογή της απόφασης της Βουλής του Μαΐου, ούτως ώστε να ικανοποιηθούν και τα δυο μεγάλα προβλήματα και κάποιοι άνθρωποι που δεν δύνανται οικονομικά να κρατήσουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να μπορέσουν να λειτουργήσουν».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει