H μετεγγραφή στην Περιφέρεια αδικεί κάποιους πρωτοετείς και ιδίως αυτούς που μένουν σε νησιωτικές περιοχές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Για παράδειγμα πρωτοετείς του Παιδαγωγικού Τμήματος στη Ρόδο με διαμονή στην Άνδρο δε μπορούν να μεταφέρουν τη θέση της εισαγωγής τους στην Αθήνα αν και χιλιομετρικά βρίσκεται πιο κοντά στην κατοικία τους.

Ο κ. Κουράκης στη χθεσινή του τοποθέτηση ανέφερε ένα παράδειγμα φοιτητή που αδικείται λέγοντας ότι «όταν ένα παιδί από τη νησιωτική Ελλάδα –είναι λόγου χάρη από τη Μύκονο ή από την Πάρο- έχει περάσει στη Φιλολογία και το πλησιέστερο Πανεπιστήμιο είναι στη Ρόδο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πηγαίνει στη Ρόδο μέσω Πειραιά, ενώ φαίνεται πιο δίκαιο και πιο ανακουφιστικό για την οικογένεια να πηγαίνει στον Πειραιά ή την Αθήνα».

Ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι θα κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ εκπρόθεσμη τροπολογία ενώ αναφέρθηκε και στο άρθρο 101 του Συντάγματος λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

Με βάση το άρθρο 101 του Συντάγματος, που λέει ότι ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, προτείνουμε να δικαιούνται τη μεταφορά θέσης εισαγωγής τους κατ’ επιλογήν σε αντίστοιχή σχολή ή τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται εκτός περιφέρειας κατοικίας των γονέων τους με κριτήριο την αμεσότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση του τόπου κατοικίας των γονέων με την περιφέρεια στην οποία εδρεύει η σχολή ή το τμήμα υποδοχής.

Ο κ. Κουράκης επέμενε να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής και στην κατηγορία του 10% των εισακτέων που αποκλείεται από την εν λόγω διαδικασία. Μάλιστα τόνισε ότι «πάρα πολλοί σπουδαστές, μαθητές δεν το γνώριζαν, διεγράφησαν από τη σχολή στην οποία είχαν εισαχθεί και πήγαν στην άλλη σχολή να εγγραφούν και τώρα είναι μετέωροι».

Ο κ. Κουράκης τοποθετήθηκε και για το θέμα της κατάργησης των μετεγγραφών για τους δημοσίους υπαλλήλους και αιρετούς ζητώντας να μην χάσουν το δικαίωμά τους ενώ υπογράμμισε ότι είναι άδικο για τα περιφερειακά πανεπιστήμια να υποστούν πέρα από τη μείωση του φοιτητική δυναμικού και μείωση των κονδυλίων.